Зустріч з командою Львівського регіонального офісу Програми “U-LEAD з Європою” на тему: “Історії успіху територіальних громад Львівщини: результати децентралізації”

21.05.2021 | 21:17
У рамках Всеукраїнського фестивалю науки у Львівському національному університеті мені Івана Франка відбулась зустріч студентів освітньої програми “Фінанси, митна та податкова справа” з командою Львівського регіональгого офісу Програми “U-LEAD з Європою”.
Керівниця Львівського регіональгого офісу Програми “U-LEAD з Європою” Галина Хрущак та радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування Андрій Гнида розповіли студентам про новації процесу децентралізації та його поточний стан на Львівщині.
У 2016-2019 роках Програма «U-LEAD з Європою» підтримувала діяльність Львівського Центру розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС), а з грудня 2019 року замість нього в області діє його наступник – Львівський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою». У 2016-2021 роках відбулося 1294 активності.
Тергромади Львівщини, як і по всій Україні, функціонують у нових законодавчих умовах, тому студентам важливо детальніше дізнатись про перші кроки громад у новій системі територіальної організації влади та виклики на сучасному етапі децентралізації.
Зараз триває реорганізація органів місцевого самоврядування, районних державних адміністрацій та райрад. Громади мають сформувати компетентні управлінські команди, перейти на прямі відносини з Державним бюджетом та навчитися бюджетування за новими правилами. Виконавчі органи місцевих рад, як потенційні роботодаці, зацікавлені у якісному наповненні свого штату, тому виступають важливими стейкхолдерами діяльності Університету. У той же час, саме зараз відкривається додаткове вікно можливостей для студентів стати фахівцями органів місцевого самоврядування, долучившись до розвитку публічних фінансів та управління на місцевому рівні.