Виховний онлайн-захід для студентів групи УФЕ-41с ОП «Інформаційні технології в бізнесі» на тему: «Основні етапи українського державотворення»

28.09.2022 | 11:02

27 вересня 2022 р. до Дня Незалежності України доценти кафедри цифрової економіки та бізнес-аналітики Задорожна А. В. та куратор групи УФЕ-41 Стадник Ю. А. провели виховний захід на тему: «Основні етапи українського державотворення».

Під час виховної години було розглянуто основні етапи формування української державності, історичні обставини та проблеми, які супроводжували державотворчі процеси в нашій країні.

Наголошено, що витоки формування української державності слід шукати ще в «сивій давнині» – перших століттях нашої ери, коли з’явилися перші державні утворення у Північному Причорномор’ї та Приазов’ї. У другій половині І тисячоліття н. е. відбувається поступовий процес формування держави, яка відома як Київська Русь, прийняття нею християнства, вихід цієї держави на світову політичну арену.

 

Попри постійний тиск на предків сучасних українців з боку їх агресивних сусідів, процес українського державотворення не припинявся. Про те саме красномовно свідчить доволі успішна боротьба українців проти експансії з боку сусідів. Це засвідчили національно-визвольна війна під проводом Богдана Хмельницького, прийняття Конституції Пилипа Орлика. Не можна не згадати про такий важливий осередок боротьби за українську державність, як Запорізька Січ.

Надзвичайно важливий етап українського державотворення припадає на період національно-визвольних змагань на 1917-1923 рр. Попри поразку цих змагань, боротьба за українську державність не припинилася. Вона фактично тривала аж до серпня 1991 р., коли було проголошено суверенітет України і  визнано його державами світу. І зараз, у важкі воєнні часи, Україна продовжує виборювати свою незалежність, на її захисті стоять українські військові, мужність та відданість яких ідеям української держави, їх волелюбність та патріотизм сколихнути світ.