Відкрите лекційне заняття Клепанчук О. Ю. на тему: “Вартість капіталу корпорації”

02.04.2021 | 21:52

02.04.2021 р.  для студентів групи УФФ 31-33с викладачем кафедри фінансового менеджменту к.е.н., доцентом Клепанчук Ольгою Юріївною проведено відкрите лекційне заняття з навчальної дисципліни «Корпорації та фінансова інфраструктура» на тему: «Вартість капіталу корпорації».

Метою лекції було ознайомлення з методами визначення вартості капіталу та активів корпорації з урахуванням фактору часу, теоріями визначення ціни фінансових активів, з поняттями про середньозважену і граничну вартість капіталу, та розуміння підходів щодо оцінки акціонерного капіталу.

Під час викладання лекційного матеріалу були висвітлені такі питання як визначення вартості капіталу та активів з урахуванням фактору часу, теорії визначення ціни фінансових активів, середньозважена і гранична вартості капіталу, сучасні підходи до оцінки акціонерного капіталу.

На відкритій лекції були присутні завідувач кафедри фінансового менеджменту проф. Ситник Н.С., викладачі кафедри проф. Ватаманюк–Зелінська У.З., доц. Шушкова Ю.В.,  Татарин Н.Б., Західна О.Р., Сич О.А,  Попович Д.В., Слобода Л.Я, Козакевич О.Р., Петик Л.О. та ін.

Лектором було підкреслено, що основним завданням фінансового управління корпорацією є збільшення вартості акціонерного капіталу і  відповідно примноження багатства акціонерів. Сучасну теорію інвестицій, яка була започаткована появою в 1952 р. статті “Вибір портфеля” майбутнього Нобелівського лауреата (1990 р.) американського вченого Г. Марковиця.  Середньозважену вартість капіталу, яка має важливе теоретичне і практичне значення як показник ефективності фінансової функції підприємства чи організації у сфері формування джерел фінансових ресурсів. Різні види вартості активів, майна, бізнесу загалом, які можуть бути визначені у процесі оцінювання і використовуються відповідно до потреб корпорацій.

 Після закінчення лекційного заняття відбулося обговорення результатів, під час якого присутні дійшли висновку, що лекція широко наповнена статистичними, аналітичними та графічними матеріалами, має математичні розрахунки та достатньо прикладів. Це дозволило підтвердити та конкретизувати викладений теоретичний матеріал. Тема даної лекції була актуальна та відчувався зв’язок з студентською аудиторією, тому дане заняття проведене на належному методичному рівні.