УПРАВЛІНСЬКА НАУКОВА ШКОЛА ЯК СУЧАСНИЙ БАЗИС СТРАТЕГІОЛОГІЇ ДЕРЖАВОТВОРЕННЯ

19.01.2024 | 11:07

В рамках факультету управління фінансами та бізнесу (кафедра публічного адміністрування та управління бізнесом) Львівського національного університету імені Івана Франка активно функціонує наукова школа, започаткована професором Карпінським Б.А. за загальним напрямом сучасних досліджень: «Формування та реалізація підходів управлінського контролю в стратегіології розвитку національного господарства».

Управлінською науковою школою вже сформовано базові основи стратегіології розвитку соціально-економічної системи держави зі спрямованістю на фінансове благополуччя, зростання здоров’я і довголіття нації, визначено місце глобальних фінансових викликів. Зокрема, вперше виокремлено негативну синергічність на прикладі фінансової продуктивності, яка підтверджується значним її падінням порівняно зі змінами окремих складових з огляду на фінансові збурення та воєнний стан. Проведено оцінювання й порівняння впливу глобальних фінансових викликів на динаміку диспропорцій фінансової продуктивності в Україні. Запропоновано заходи вдосконалення моніторингу фінансової ситуації та специфіки використання підходів управлінської стратегіології формування Smart-урбаністики в агломераційних центрах, що дозволить приймати обґрунтовані управлінські рішення в інтересах розвитку економічних систем вже у післявоєнний період.

Проведено системні дослідження щодо визначення загарбницької сутності держави-анексора та проведено оцінювання фінансових втрат України від її дії (Крим), запропоновано комплексні методи з мінімізації даних втрат (лише фінансово-ресурсні втрати від дій держави-анексора сягають до 0,5 трлн дол. США). Нині зусилля фахівців наукової школи зосередженні як на комплексній оцінці воєнно-ресурсних обмежень, загроз й втрат (фінансові, міграційні, освітні, промислові, інфраструктурні тощо), так і виробленні дієвих рекомендацій для різних управлінських інституцій через пропонований інструментарний апарат як правової, так і правничо-управлінської стратегіології на фундаментальних засадах державотворчого патріотизму нації (зокрема, опубліковано в журналах: «Бізнес Інформ», № 2. DOI: https://doi.org/10.32983/2222-4459-2023-2-6-15; «Право України», № 11. DOI: 10.33498/louu-2023-11-068; «Право. UA», № 4.2. DOI: https://doi.org/10.32782/LAW.UA.2023.4-2.14; «Internauka». Series: “Juridical Sciences”, № 11. DOI: https://doi.org/10.25313/2520-2308-2023-11; «Інвестиції: практика та досвід», № 8. DOI: 10.32702/2306-6814.2023.8.61).

Властиво, через синтезовану парадигму державотворчого патріотизму нації на основі податкової домінанти (яка дозволяє вперше в світовій практиці перейти від досліджень проблематики патріотизму на якісному рівні до кількісного його оцінювання й порівняння), запропоновано, що цілеспрямована її реалізація на національному рівні дозволятиме забезпечити понад 5 млрд грн додаткових надходжень у державну скарбницю, що дійсно важливо в умовах воєнного стану.

За пріоритетними розробками управлінської наукової школи (а це вже понад 100) проводиться їхня періодична реєстрація на авторське право в Українському національному офісі інтелектуальної власності та інновацій (Державній службі інтелектуальної власності України) із напрямів: управління і економіка національного господарства; формування та функціонування державотворчого патріотизму нації з позиції кількісної (податкової) домінанти; інструментарій та моделювання у фінансовій системі держави; управлінські механізми та підходи.