Участь у Цифровій антикорупційній конференції (DIGITAL ANTI-CORRUPTION CONFERENCE)

08.12.2021 | 05:11

7 грудня 2021 року доценти кафедри економіки та публічного управління Оксана Пікулик та Андрій Табачук взяли участь у Цифровій антикорупційній конференції (DIGITAL ANTI-CORRUPTION CONFERENCE), організованій  УГО «Антикорупційний штаб» (Україна) та Transparency International Estonia (Естонія).

Робота конференції була спрямована на дослідження проблем, пов’язаних з корупцією, та шляхів вирішення цих проблем за допомогою цифрових засобів у країнах Центральної та Східної Європи. Доповідачі з різних країн намагалися створити спільне бачення того, як громадянський та ІТ-сектори можуть ефективно співпрацювати, що може зробити кожна сторона в даних правових та соціальних умовах для того, щоб реформи, які проводяться, були відкритими, ефективними та побудованими на принципах доброчесності та прозорості.

У ході дискусії було визначено найкращі цифрові інструменти боротьби з корупцією: діджиталізація, реєстр держзамовлень, єдиний реєстр соціальних виплат, електронне врядування, використання онлайн-додатків і автоматизованих сервісів, ID-картки,  штучний інтелект.

Учасники дискусії намагалися дати відповіді на запитання: Як цифрові рішення сприяли боротьбі з корупцією в різних правових та культурних контекстах? Як змінилися зусилля та заходи боротьби з корупцією в цифровому світі? Які існують переваги та проблеми, пов’язані з  використанням цифрових засобів? Чому конкретне антикорупційне рішення спрацьовує в одному середовищі і не спрацьовує в іншому?

У другій частині конференції відбувалася демонстрація інноваційних рішень для боротьби з корупцією в окремих кімнатах.

Кімната 1 Політична доброчесність

Кімната 2 Відкриті дані

Кімната 3 Виявлення корупційних ризиків

Кімната 4 Бізнес-аналітика / Фінансування політичних партій / Реакція уряду

Досвід, здобутий у ході дискусії про міжнародні тенденції і підходи до цифрових технологій та обмін кращими практиками боротьби з корупцією, викладачі кафедри зможуть використати під час підготовки та викладання дисциплін для студентів спеціальності «Публічне управління та адміністрування».