Участь у щорічному конгресі Української Асоціації Європейських Студій «DEMOCRACY PROMOTION IN EUROPE AND EU ACCESSION OF UKRAINE».

27.10.2023 | 11:06

26 жовтня 2023 року від кафедри економіки та публічного управління Галина Капленко та Василь Зеленко взяли участь у щорічному конгресі Української Асоціації Європейських Студій «DEMOCRACY PROMOTION IN EUROPE AND EU ACCESSION OF UKRAINE».

Під час пленарного засідання обговорювались проблеми вступу України в ЄС з можливими  сценаріями та викликами, а також проблеми підтримки демократії поза межами Європейського Союзу: виклики та перспективи для країн європейського сусідства – прийняття змін.

Модераторами та доповідачами заходу виступили Оксана Головко-Гавришева, Роман Петров, Світлана Шитікова, Петро Крайнік, Оксана Краєвська, Наталія Антонюк, Маріанна Гладиш та інші українські й іноземні учасники.

Окремим блоком у Конгресі стало проведення воркшопу за проєктом Жана Моне EUCPASU на тему «EU REGIONAL AND COHESION POLICY: SUCCESS SECRETS FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT OF TERRITORIES» (спільний проєкт факультетів міжнародних відносин, управління фінансами та бізнесу, журналістики). Серед тем, що обговорювались були такі: загальний огляд регіональної політики та політики гуртування в ЄС, аналіз інструментів ЄС для сталого розвитку, роль українських жінок мігранток на польському ринку праці. Проф. Галина Капленко виступила із обговоренням проблеми політика ЄС щодо зростання та зайнятості через перспективи цілей сталого розвитку. Доц. Василь Зеленко свою доповідь акцентував на проблемах громад Львівщини під час та після повномасштабного вторгнення, зокрема щодо економічного розвитку, соціалізації та миробудування.

Окрім цього в рамках Конгресу відбулись дві панельні дискусії «УНІВЕРСИТЕТИ ЯК АГЕНТИ ЗМІН ЗА ЧАСІВ ДЕМОКРАТІЧНИХ ЗРУШЕНЬ» та «ЄВРОПЕЙСЬКІ ПРОЕКТИ ЯК НИЗОВИЙ ІНСТРУМЕНТ ПІДТРИМКИ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ: ПРАКТИКА РЕАЛІЗАЦІЇ ПІД ЧАС ВІЙНИ».

Даний Конгрес УАЄС уже вкотре відіграв роль майданчика для обміну досвідом у сфері європейських студій. Учасники винесли для подальших досліджень та обговорень ряд актуальних проблем сучасного стану та майбутнього повоєнної України на шляху до вступу в Європейський Союз.