Трудові відносини у воєнний період

06.10.2022 | 20:23

Рівність прав не в тому, що всі ними користуються,

а в тому, що вони всім надані

Луцій Сенека

 

5 жовтня 2022 р. на факультеті управління фінансами та бізнесу відбулася зустріч із д.ю.н., доц., професором кафедри соціального права Бураком Володимиром Ярославовичем. Захід організовано порадниками кафедри фінансового менеджменту в рамках тижневої ініціативи «Скажи насильству: «Ні!». Під час заходу розглянули правове підгрунтя для організації та регулювання трудових відносин в період війни.

Оскільки воєнний стан кардинально вплинув на всі сфери життя українців, включно з трудовою діяльністю – майбутнє працевлаштування та успішна робота наших випускників залежить також і від знання своїх прав та відстоювання своїх інтересів у трудових відносинах із роботодавцем. Для цього потрібно володіти чималою юридичною базою, аби професійно вести діалог із партнерами на різних рівнях.

Під час зустрічі мова також зайшла про зміни у трудовому законодавстві, спричинені умовами воєнного стану. Обговорювались питання збільшення тривалості робочого часу, зокрема для працівників критичної інфраструктури; нові підстави припинення та розірвання трудового договору; основний принцип оплати праці за сумісництвом; право роботодавця обмежити тривалість щорічної основної відпустки працівника у період дії воєнного стану. А також про трудову дискримінацію, особливості працевлаштування неповнолітніх, захист прав осіб з інвалідністю та ін.

Дискутували з приводу відшкодування працівникам та роботодавцям грошових сум, втрачених внаслідок збройної агресії проти України, зокрема через механізм стягнення репарацій з росії, у т.ч. конфіскацію російських активів на користь України.

В умовах воєнного стану законодавство для бізнесу змінюється щодня. Сподіваємось на позитивні зміни у мирний час.

Здобувачі вищої освіти та колектив кафедри фінансового менеджменту щиро вдячні В.Я. Бураку за інформативну та конструктивну зустріч!