Сучасні підходи щодо впровадження принципу KYC та розвитку системи комплаєнсу банків

25.05.2021 | 19:12

24 травня 2021 року на кафедрі фінансового відбувся науковий семінар «Сучасні підходи щодо впровадження принципу KYC та розвитку системи комплаєнсу банків». Захід було організовано доцентом Слободою Ларисою Ярославівною до Дня банківських працівників України для студентів спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» і викладачів кафедри.

Доповідач розкрила питання щодо особливостей проведення і фінансового комплаєнсу (та фінансового моніторингу як його складової) у фінансових установах, зазначивши, що ця сфера є привабливою і для консалтингових компаній, що діють у глобальному масштабі, оскільки комплаєнс-аудит та супроводження процесів комплаєнсу є одними із найдорожчих процедур для власників фінансових корпорацій. Їх застосування дає змогу розприділити ризики перед регуляторами та уникнути штрафів чи навіть позбавлення ліцензій.

У процесі доповіді доц. Слобода Л.Я. зазначила, що в сучасних умовах комплаєнс-ризик стає важливим і для банків України, адже вдала модель управління комплаєнс-ризиками забезпечує високий рівень репутації банку, а це підвищує його інвестиційну привабливість й довіру клієнтів. При цьому сама система фінансового комплаєнсу є важливою складовою внутрішнього контролю діяльності фінансових компаній.

Доповідачка виділила, що, спираючись на практичний досвід роботи зарубіжних фінансових установ, обов’язковими є формування комплаєнс програми та комплаєнс політики для банків та фінансових компаній (платіжних інститутів, компаній електронних грошей, Fintech компаній) у сферах отримання ліцензії на право здійснення фінансової діяльності; відкриття кореспондентських рахунків в банках для проведення платежів клієнтів в системах SWIFT, SEPA.

Презентація та практичні приклади викликали жваву дискусію у викладачів кафедри та студентів, активне обговорення, безліч цікавих запитань й  цінних відповідей, що також дало змогу «привідкрити» таємниці  регуляторного ризику та сучасних нововведень в Україні щодо проведення AML процедур та покращання системи KYC в банках України в контексті євроінтеграції.