Студенти факультету управління фінансами та бізнесу взяли участь у п’ятиденній акції «Скажи насильству: «Ні!»

13.10.2022 | 11:48

Щорічно 2 жовтня у світі відзначають Міжнародний день ненасильства. Цей день запровадила Генеральна Асамблея ООН, а ідея його відзначення полягає у затвердженні культури миру, терпимості, розуміння і ненасильства. На превеликий жаль, сьогодні Україна продовжує потерпати від насилля російських окупантів, які по-звірячому катують і вбивають мирних громадян. У російсько-українській війні факти застосування насильства зафіксовані ще з 2014 року. Але після повномасштабного вторгнення рф війська агресора застосовують насилля саме як метод ведення війни в небачених раніше масштабах – зокрема, для залякування, помсти чи «покарання» цивільного населення на окупованих територіях.

З 3 по 7 жовтня 2022 року кафедра фінансового менеджменту факультету управління фінансами та бізнесу організувала цикл заходів під назвою «Скажи насильству: «Ні!»» для студентів першого (бакалаврського) рівня освіти освітніх програм «Фінанси, митна та податкова справа» та «Фінансовий менеджмент». Координатор акції – професорка кафедри фінансового менеджменту, заступниця декана факультету управління фінансами та бізнесу Юлія Шушкова.

В рамках акції студенти разом із порадниками груп – професоркою кафедри фінансового менеджменту Уляною Ватаманюк-Зелінською, професоркою Юлією Шушковою, доценткою кафедри фінансового менеджменту, заступницею декана факультету управління фінансами та бізнесу з наукової роботи Вікторією Дубик та доценткою кафедри фінансового менеджменту Оксаною Західною – мали нагоду відвідати виставку «War Views» митця Владислава Рябоштана, кожна робота якого – це крик душі, це горе, біль і нещастя від війни, яку російська федерація розв’язала і веде проти України. Картина масових поховань з надмогильними хрестами викликала найбурхливішу реакцію… Буча, Ірпінь, Гостомель…  Сьогодні увесь світ дізнався про насильства, що російські військові творили на окупованих територіях України.

«Ми звикли думати, що насильство – це здебільшого фізичне умисне нанесення побоїв чи інших тілесних ушкоджень. Однак, насильство може бути ще й психологічним, економічним, сексуальним. Кожен з цих видів має свої ознаки та форми прояву», – стверджує завідувачка кафедри фінансового менеджменту професорка Наталія Ситник і додає: «Ось чому так важливо знати як попередити та запобігти жорстокому поводженню у соціумі».

Інтерактивна лекція «Токсичні люди» від психологині Психологічної служби ЛНУ ім. Івана Франка Світлани Незабитовської дала змогу студентам дізнатися про форми захисту від «токсичних людей», після спілкування з якими у нас погіршується настрій, з’являється відчуття неповноцінності, успіхи більше не справляють потрібного враження, а невеликі труднощі здаються крахом всього.

Зустріч із професором кафедри соціального права Володимиром Бураком дала змогу обговорити права та форми відстоювання своїх інтересів у трудових відносинах із роботодавцем, ознайомитись із порядком відшкодування працівникам та роботодавцям грошових сум, втрачених внаслідок збройної агресії проти України, зокрема через механізм стягнення репарацій з росії, у тому числі завдяки конфіскації російських активів на користь України.

Цікавим для студентів було знайомство із майстрами спорту з боротьби самбо, чемпіонами України Дмитром Дмитруком та срібним призером чемпіонату світу  Ярославом Михалюком. Молоді люди отримали від фахівців поради із самозахисту та спробували застосувати  типові прийоми на практиці, навчилися правильно реагувати на потенційного нападника.

Ідея заключного заходу – флешмобу – полягала у можливості голосно заявити на весь світ: «Насильству – Ні!». Долоня із написом «Ні» – це форма прояву усвідомлення проблеми насилля та необхідності його попередження, профілактики та запобігання.

До флешмобу долучився також декан факультету управління фінансами та бізнесу Андрій Стасишин, який наголосив: «Уряд, що вдається до насильства проти народу, приречений на втечу від насильства народу! А уряд рф підтримує і просуває насильство. Так, у росії зловживання насильством в сім’ях, в правоохоронних органах, армії рідко закінчується покаранням винних. Уряд рф не засуджує злочини диктатора Йосипа Сталіна, організованого ним терору, ГУЛАГу, Голодомору в Україні й ганебної поведінки радянських спецслужб».

Організатори заходу висловлюють слова вдячності усім спікерам, які взяли участь у реалізації цієї ініціативи та закликають пам’ятати, що той, хто  вдається до насильницьких дій – неодмінно буде покараний! І росія сповна відповість перед Україною та кожною українською родиною за масштабні масові звірства та насилля!

Все буде Україна!

https://lnu.edu.ua/studenty-fakultetu-upravlinnia-finansamy-ta-biznesu-vzialy-uchast-u-p-iatydenniy-aktsii-skazhy-nasylstvu-ni/