Проведення виховного заходу на тему: «Тризуб-наша слава і гордість» для студентів групи УФО-31с

28.02.2023 | 21:51

27 лютого 2023 року порадником групи УФО-21с  доцентом кафедри обліку, аналізу і контролю  А. Шот було проведено виховний захід на тему: «Тризуб-наша слава і гордість». Цьогоріч  31-ша річниця встановлення державного символу. Золотий тризуб на синьому фоні можна знайти на листівках УПА, гербі УНР та на одязі мітингуючих проти радянського режиму.

Тризуб має тисячолітню історію. У давні часи це був знак Рюриковичів, пізніше він став гербом УНР як символ соборності українських земель. В XX столітті тризуб уособлював боротьбу українців за незалежність та був заборонений радянським урядом.

24 червня 1991 року був оголошений конкурс щодо створення Державного герба. Жюрі розглянули понад 200 варіантів, серед яких 192 містили різні зображення тризуба. У конкурсі перемогла робота історика-геральдиста Андрія Гречила та художника Івана Турецького в стилі князя Володимира, адже саме він об’єднав українські землі.

Український тризуб уособлює для нас зв’язок поколінь, прагнення народу до власної державності. Обравши знак Володимира Великого за національний символ, українці чітко означили власне коріння та історичне правонаступництво наших державних утворень.

На шевронах українських бійців, які захищають сьогодні нашу державу від російської агресії, знову, як і століття тому, зображено тризуб. Вже багато століть наш герб єднає українців та надає нам сил. Це символ держави, що пройшов довгий і водночас трагічний шлях, з яким український народ утверджував віковічну мрію про державність, соборність і незалежність.

Будьмо гідними нашої історії і тих завдань, які стоять перед Українською Державою сьогодні! Для сучасного покоління українців Тризуб – це символ з великим змістом.

Не даремно вважається, що у ньому зашифроване слово “Воля”. І нехай український прапор з тризубом і надалі гордо майорить поміж прапорів європейських держав як символ країни, що обрала демократичний шлях розвитку!

Учасники заходу прослухали ряд доповідей, віршів, презентацій, в яких висвітлено історію тризуба як українського герба. Цікавою була також вікторина, де учасники заходу демонстрували свої знання з історії створення Державного герба України.

Підсумовуючи результати проведеного заходу варто зазначити, що сучасна молодь, студентство добре знає історію України, її державних символів, цінує свободу та незалежність, глибоко переживає повномасштабну агресію та вірить у перемогу.

Слава Україні! Героям слава!