Проведення гостьової лекції з навчальної дисципліни «Облік і оподаткування на малих підприємствах» для студентів освітньої програми «Облік, аналіз та фінансові розслідування» групи УФО-31с

28.09.2023 | 21:23

26 вересня 2023 р. доцент кафедри обліку, аналізу і контролю Шевців Любов Юліанівна провела гостьову лекцію на тему «Облік грошових коштів та грошових документів» з навчальної дисципліни «Облік і оподаткування на малих підприємствах» для студентів групи УФО-31с факультету управління фінансами та бізнесу освітньої програми «Облік, аналіз та фінансові розслідування» за активної участі стейкхолдера – начальника Львівського відділення Ощадбанку – Чохрій Олексія Васильовича. До якої також долучились завідувач кафедри професор Романів Є.М. та заступник завідувача кафедри доцент Приймак С.В.

Під час лекції студенти почули про важливість для економічного зростання малих підприємств достатньої кількості грошових коштів як універсального засобу проведення розрахунків. Чохрій Олексій Васильович повідомив студентам як банки співпрацюють з малими підприємствами на поповнення обігових коштів, на придбання основних засобів (нерухомості, спецтехніки, обладнання), в частині їх залучення (отримання) грантів, надання малих відсоткових ставок кредитів, пільг на сплату податків, а також полегшення в отриманні грантів за проектом «єРобота» для мікробізнесу та інше. Зокрема, і особливо, під час війни України з російською федерацією.

Олексій Васильович розказав присутнім про особливості кредитної програми «Доступні кредити 5-7-9», якою можуть скористатись суб’єкти господарювання мікро-, малого та середнього бізнесу, виручка яких не перевищує 20 млн євро в рік. Також було повідомлено, що у 2022 році, держава запустила грантові програми, для підтримки бізнесу, та створення нового бізнесу, для початківців, до яких долучились банки. Відзначивши важливість співпраці банків та українського бізнесу, було повідомлено про зміни у законодавстві, які впроваджуються  з 01.08.2023 року.

Зокрема те, що банки, надавачі платіжних послуг, співпрацюючи з бізнесом, повинні повідомляти Державну податкову службу України про відкриття чи закриття електронних рахунків, е-гаманців платників, саме у день відкриття/закриття рахунку чи електронного гаманця, також про те, що залишається норма законодавства, яка дозволяє без ідентифікації платника проводити перекази готівки до 5 тис грн. Звернено увагу, що з 1 жовтня 2023 року, зміни чекають на платників податків, що здійснюють розрахункові операції у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, які пов’язані з прийняттям Закону України від 30.06.2023 року № 3219-IX. Водночас, попри введення воєнного стану в Україні, з 1.08.2023 не скасовано використання РРО (ПРРО) бізнесом. Окремо було згадано і про фінансові правопорушення щодо обігу грошових коштів, це і штрафи за перевищення встановленого ліміту, застосування РРО (ПРРО) чи інші.

Дякуємо Чохрій Олексій Васильович за активну участь у гостьовій лекції, а всім присутнім – за цікавий діалог.