Онлайн-зустріч з головою Батівської селищної ради Берегівського району Закарпатської області, як використання регіонального компоненту у викладанні навчальних дисциплін

11.10.2023 | 23:57

5 жовтня 2023 р., в рамках вивчення дисциплін «Місцеві фінанси» та «Інвестування», здобувачі вищої освіти першого (бакалаврського) рівня освітньої програми «Фінанси, банківська та податкова справа» мали змогу побувати на онлайн-зустрічі з головою Батівської селищної ради Берегівського району Закарпатської області – Тараненко Дмитром Олександровичем.

            Метою заходу стало обговорення інвестиційних стимулів для створення індустріальних парків за ініціативи територіальних громад. Міждисциплінарний контекст зустрічі зумовлений вивченням суміжних тем освітніх компонент: «Місцеві фінанси» (тема: «Фінансово-матеріальна основа місцевого самоврядування») та «Інвестування» (тема: «Інновації як об’єкт інвестиційної діяльності. Інвестиційні ресурси») викладач – проф. кафедри фінансового менеджменту Ватаманюк-Зелінська У.З.

Під час зустрічі розглянули передумови створення індустріального парку «Батьово», як важливого компонента промислово-виробничої інфраструктури в Україні. Розроблений інвестиційний паспорт та стратегія розвитку територіальної громади, як зазначив голова селищної ради – пан Дмитро, дали можливість зреалізувати інноваційні заходи у діяльності енергетичних підприємств Закарпатського регіону, а також віднайти і залучити інвестиційні ресурси для створення індустріальних парків на засадах «браунфілд». Крім того, у селищній громаді розвивають логістичний хаб на тисячі нових робочих місць, а сьогодні громада напрацювала вже три великі проєкти виробничо-перевантажувальних комплексів, які отримали погодження профільного міністерства і нині на стадії будівництва.

Учасники зустрічі визначили основні макроекономічні проблеми, які стримують до інвестування коштів в Україну. Обговорили заходи усунення таких перешкод через застосування загальнодержавних інструментів. На практиці побачили функціонал органів місцевого самоврядування як ініціатора змін у територіальній громаді, а також заходи з відновлення критичної інфраструктури в умовах воєнного стану. Дмитро Олександрович акцентував увагу на організаційних та правових питаннях створення індустріальних парків, що є важливими для вивчення інвестування.

Такі зустрічі дають можливість впроваджувати досвід практичної діяльності в освітній процес, ураховуючи галузевий та регіональний контекст у змісті освітньої програми. Тому формування подібних міждисциплінарних заходів та створення майданчиків для зустрічей між різними академічними середовищами стане в майбутньому доброю традицією  кафедри фінансового менеджменту.