Обговорення ОНП «Публічне управління та адміністрування» третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 281 Публічне управління та адміністрування галузі знань 28 Публічне управління та адміністрування із стейкхолдерами, роботодавцями, здобувачами освіти

10.02.2023 | 09:39

10 лютого 2023 року на факультеті управління фінансами та бізнесу відбулась зустріч роботодавців, стейкхолдерів та здобувачів вищої освіти щодо обговорення освітньо-наукової програми «Публічне управління та адміністрування» третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 281 Публічне управління та адміністрування галузі знань 28 Публічне управління та адміністрування.

У обговоренні ОНП «Публічне управління та адміністрування» взяли участь начальник Міжрегіонального управління Національного агентства України з питань державної служби у Львівській та Закарпатській областях Я. Коваль, доктор економічних наук, доцент, професор кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності Національного Університету «Львівська Політехніка» А. Завербний А.,   З. Бермес (Асоціація роботодавців Львівської області), доктор економічних наук, професор, завідувач відділу регіональної фінансової політики, заступник директора Інституту регіональних досліджень Національної Академії Наук України І. Сторонянська, здобувачка вищої освіти третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти, провідний спеціаліст відділу внутрішніх комунікацій з громадськістю департаменту комунікацій та внутрішньої політики Львівської обласної військової (державної) адміністрації Н. Патеруха, здобувач третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 281 Публічне управління та адміністрування, провідний спеціаліст відділу енергоменеджменту управління економіки департаменту економічного розвитку Львівської міської ради Д. Пфістер, здобувачка третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 281 Публічне управління та адміністрування, керівник ГО «Інноваційна Україна» М. Устименко.

Представники роботодавців та стейкхолдерів долучились до обговорення щодо формування цілей та програмних результатів навчання, переліку і змісту освітніх компонент вільного вибору ОНП. З. Бермесом було запропоновано включити в освітню складову питання, пов’язані з сучасним станом системи публічного управління та адміністрування в умовах воєнного стану та післявоєнної відбудови України.

Представники здобувачів вищої освіти третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 281 Публічне управління та адміністрування галузі знань 28 Публічне управління та адміністрування й члени робочої групи розробки ОНП Пфістер Д., Патеруха Н., Устименко М. виступили з пропозицією щодо внесення освітніх компонент в ОНП, а саме: ОК1 «Сучасна парадигма публічного управління та адміністрування», ОК2 «Сучасні тенденції державотворення», ОК6 «Технології й методи публічного управління та адміністрування»

Н. Патеруха запропонувала вдосконалити каталог вибіркових компонент з СК1 (глибинні знання із спеціальності) освітніми компонентами, які б дозволили із наукової точки зору та на основі застосування наукових методів й інноваційних підходів управління бізнесом формувати нові напрямки та стратегії розвитку у сфері публічного управління та адміністрування.

Представники академічної спільноти, інститутів громадянського суспільства, органів державної влади та місцевого самоврядування долучились також до обговорення змісту освіти за ОНП та до формування фахових компетентностей і програмних результатів навчання, зокрема у ОНП 2023 року запропоновано внести навчальну дисципліну «Права людини і європейські цінності у сучасному публічному управлінні» з урахуванням сучасного становища України та умов російсько-української війни.

У рамках обговорення ОНП із гарантом, членами проєктної групи та професорсько-викладацьким складом кафедр факультету управління фінансами та бізнесу стейкхолдери звернули особливу увагу на важливість подальшого посилення освітньо-наукової спрямованості ОНП та підготовку висококваліфікованих докторів філософії.

Дякуємо всім зацікавленим сторонам за активну участь у вдосконаленні освітніх програм спеціальності 281 Публічне управління та адміністрування!