МИСТЕЦТВО ПІД ЧАС ВІЙНИ

10.11.2022 | 13:04

Війна – це завжди руйнування, знищення, смерть. Культура, мистецтво – це творіння, життя. В часі війни у розумінні великого значення мистецтва для суспільства, народу й держави говорять про національне мистецтво. Марія Примаченко якраз і є яскравим уособленням нашої, української мисткині, твори якої відомі далеко за межами нашої держави. Саме тому велику зацікавленість у студентів групи УФФ-35с факультету управління фінансами та бізнесу освітньої програми «Фінанси, митна та податкова справа» (порадник Попович Д. В.) викликав виставковий проєкт «Дарую Україні!» у Національному музеї імені Андрея Шептицького, присвячений творчості Марії Примаченко.

До експозиції увійшли близько ста творів художниці з колекції київського мистецтвознавця, академіка Едуарда Димшица. Дослідник збирав їх упродовж останніх тридцяти років. Переважна частина експонованих композицій репрезентують пізній період творчості мисткині, останнє десятиріччя її життя.

У творчості Марії Примаченко поєдналися витоки українського живописного та поетичного фольклору. Художниця виробила свій мистецький стиль, для якого характерні: яскрава, гармонійно збалансована колористика творів, різноманітність композиційних вирішень, багата орнаментика – рослинна та геометрична, сюжетне різнобарв’я. Мисткиня часто вдавалася до алегорій, наділяючи звірів людськими рисами. Також авторка доповнювала свої роботи оригінальними текстовими підписами, які органічно пов’язані з малюнками.

Відвідання виставки дало змогу студентам не лише поринути у фантастичний світ дивовижних істот, звірят, птахів, квітів, а й дізнатись більше про життєвий шлях та творчість Марії Примаченко, яка цьогоріч (20 серпня 2022, посмертно) була нагороджена відзнакою Президента України «Національна легенда України» за визначні особисті заслуги у становленні незалежної України і зміцненні її державності, захисті Вітчизни та служінні Українському народові, вагомий внесок у розвиток національної освіти, мистецтва, спорту, охорони здоров’я, а також багаторічну плідну громадську діяльність.