Молоді науковці факультету управління фінансами та бізнесу долучились до обговорення шляхів відновлення та стабілізації економіки після перемоги України

22.05.2022 | 15:44

Обговорення відбудови України після війни ведеться все активніше  не лише на національному рівні, але й у середовищі науковців та студентів ЛНУ ім. Івана Франка, зокрема серед активної молоді факультету управління фінансами та бізнесу освітньої програми «Фінанси, митна та податкова справа».
Інтенсивні дискусії як досвідчених вчених, так і молоді є виправданими, адже після перемоги відкриється другий фронт – економічний. У найкоротші терміни необхідно буде не тільки відновити нашу економіку, а й визначити шляхи її подальшого стійкого розвитку.Саме обговорення означеної актуальної тематики стало основою проведення молодими науковцями кафедри фінансового менеджменту (завідувач проф. Наталія Ситник) науково-практичних семінарів з цієї проблематики в рамках проведення Фестивалю науки у Львівському університеті. Учасниками семінарів стали понад 80 студентів, а також викладачі кафедри фінансового менеджменту.

Ініціювали захід керівники студентських наукових гуртків «Податковий простір» (доц. Ольга Сич), «Фінанси і бізнес»  (доц. Софія Смолінська) та студенти й аспіранти – майбутні фінансові менеджери, які  показали своє бачення шляхів подолання структурних шоків для економіки України, окреслили основні напрямки відновлення, стабілізації та розвитку нашої країни у післявоєнний час та визначили своє місце як майбутнього фахівця економіста-фінансиста у цьому процесі.

Обрана для обговорення тематика «Реформування податкової системи: стратегічний поступ чи ручне управління?» та «Фінансові новації для ведення бізнесу в  умовах воєнного стану» є вкрай важливою, адже економічний фронт на сьогодні не менш актуальний, ніж військовий і від зусиль кожного залежить наша перемога. Саме тому представникам як малого і середнього, так великого бізнесу необхідно буде докласти максимальних зусиль для перезапуску бізнесу, відновлення виробництва та збільшення економічної активності.

Як жити завтра, після нашої перемоги? Як відновлювати та розвивати Україну після війни? Окремий акцент учасники наукових дискусій зробили  на податкових новаціях у період дії воєнного стану та їхньому впливу на платників податків, забезпеченні оперативного та безперервного виконання місцевих бюджетів для ефективного функціонування бюджетної сфери та потреб жителів територіальних громад у період дії воєнного стану, що вимагає прийняття низки швидких, ефективних й оперативних рішень.

Повномасштабне військове вторгнення росії завдало потужного удару по всіх ланках економічної системи нашої держави й економіка стикнулася з небаченим за всю свою історію шоком. Так, світова мережа економістів Centre for Economic Policy Research  оцінили загальну вартість відновлення України після війни у понад 200-500 мільярдів євро (220-540 мільярдів доларів).Тому широке обговорення цих проблем, напрацювання відповідних стратегій і розуміння кожним громадянином своєї ролі у процесі відбудови країни є вкрай важливим.

У цьому контексті завідувачка кафедри фінансового менеджменту, професорка Наталія Ситник зазначила, що сучасний фахівець у сфері фінансів має не лише володіти теоретичними знаннями та практичними навичками, але й вдало організовувати процеси та ухвалювати рішення, долаючи певні труднощі, особливо враховуючи умови воєнного стану, та вміти  аргументовано обстоювати свою думку в дискусії.  Це твердження яскраво підкріпили учасники науково-практичних семінарів, підготувавши та представивши інфографіку з проблемних питань оподаткування та підприємницької діяльності в умовах воєнного стану з використанням програмних продуктів Google Charts, Infogram, Venngage.

За результатами роботи круглих столів було сформовано понад 60 тез доповідей з пропозиціями вдосконалення податкової системи та бізнес-середовища для  відновлення і стабілізації економіки на макро- і мікрорівні після перемоги України. В своїх дослідженнях молоді науковці активно використали європейський досвід, опираючись на найкращі практики регулювання в державах Європейського Союзу.

Декан факультету управління фінансами та бізнесу Андрій Стасишин відзначив учасників семінарів іменними сертифікатами та наголосив, що така амбітна, активна та креативна молодь є запорукою майбутньої перемоги та розквіту України.