Міжкафедральний семінар кафедри обліку, аналізу і контролю й кафедри цифрової економіки та бізнес-аналітики з питань використання інформаційних технологій для обліку, аналізу та фінансових розслідувань

24.05.2023 | 23:03

22 травня 2023 р. було проведено міжкафедральний науково-методичний онлайн семінар «Використання інформаційних технологій для обліку, аналізу та фінансових розслідувань», який відбувся на спільному засіданні кафедр обліку, аналізу і контролю й цифрової економіки та бізнес-аналітики факультету управління фінансами та бізнесу Львівського національного університету імені Івана Франка.

Учасниками науково-методичного семінару були:

  • декан факультету управління фінансами та бізнесу, доцент Андрій СТАСИШИН, який у вітальному слові наголосив на актуальності теми міжкафедральної зустрічі, ключових аспектах використання інформаційних технологій в обліку, аналізі та фінансових розслідуваннях, зокрема для виявлення тенденцій, аномалій, ризиків та можливості для оптимізації фінансових процесів, відстеження незвичних фінансових транзакцій, фінансових шахрайств або відхилень від норми, а також відмітив позитивний результат співпраці обох кафедр;
  • в.о. завідувача кафедри обліку, аналізу і контролю, професор Євген РОМАНІВ, професори та доценти кафедри, очільником якої було зроблено наголос на важливості використання інформаційних технологій у виявленні шахрайств та фінансових злочинів. Адже, вони дозволяють автоматизувати процес збору фінансових даних з різних джерел, таких як банківські виписки, фінансові звіти, електронні платіжні системи тощо. Завдяки цьому розслідувачі можуть швидко зібрати великий обсяг інформації та аналізувати її для виявлення незаконних або підозрілих дій;
  • завідувачка кафедри цифрової економіки та бізнес-аналітики, професор Ірина ШЕВЧУК та професорсько-викладацький склад кафедри. Як гарант освітньої програми підготовки магістрів Ірина ШЕВЧУК у рамках доповіді за темою «Формування інформаційно-технологічних компетентностей у здобувачів вищої освіти на економічних спеціальностях: від теорії до практики» представила оновлені освітньо-професійні програми «Інформаційні технології в бізнесі» для здобувачів бакалаврського та магістерського рівнів вищої освіти із акцентуванням уваги слухачів на оновлених компетентностях та програмних результатах навчання, що завдяки яким здобувачі вищої освіти будуть здатними розуміти й аналізувати складні зв’язки та виявляти потенційні ознаки шахрайства чи незаконних дій у цифровому середовищі, фінансові незаконні транзакції.

Активними учасниками онлайн семінару були студенти освітньо-професійних програм «Інформаційні технології в бізнесі» та «Облік, аналіз та фінансові розслідування» бакалаврського та магістерського рівнів вищої освіти.

Актуальність тематики науково-методичного семінару було розкрито у доповідях учасників. Зокрема:

  • Гарантом освітньої програми бакалаврського рівня вищої освіти «Облік, аналіз та фінансові розслідування» Світланою ПРИЙМАК було представлено доповідь «Компетентнісний підхід у формуванні фахівців з обліку, аналізу і фінансових розслідувань» та акцентовано увагу учасників семінару на компетентностях здобувачів вищої освіти за такою освітньою програмою, які дозволяють ефективно використовувати наявні рішення з автоматизації процесів обліку, зберігання та обробки фінансових даних у практичній діяльності, а також широкий спектр інструментів для аналізу цих даних.
  • Доцент кафедри цифрової економіки та бізнес-аналітики Орест МИЩИШИН через свою доповідь «Використання інформаційних технологій для моделювання бюджетних правопорушень та фінансових розслідувань» проаналізував та візуалізував великі обсяги даних засобами системи інтерактивної бізнес-аналітики Tableau задля підвищення ефективності проведення досліджень у сфері бюджетних правопорушень та фінансових розслідувань.
  • Любов ШЕВЦІВ, доцентка кафедри обліку, аналізу і контролю представила слухачам доповідь «Розвиток цифрових трансформацій та їх вплив на облік і оподаткування» та ґрунтовно розкрила цифрові тренди, що лежать в основі цифрових трансформацій, а також подала дослідження використання цифрових технологій в Україні.
  • З доповіддю «Системи комплексної автоматизації бізнес процесів» виступила викладачка кафедри цифрової економіки та бізнес-аналітики Оксана ВАСЬКІВ, яка представила основні бізнес-процеси, що підпадають під автоматизацію – бухгалтерський та податковий облік, кадровий облік і заробітна плата, управлінський облік та ін. Разом з тим було розглянуто системи комплексної автоматизації бізнесу, які пропонуються ринком в сьогоденні, а саме системи: Bjet – комплексне хмарне рішення автоматизації ведення обліку, Business Central – рішення для керування бізнесом для малих і середніх організацій, яке автоматизує та оптимізує бізнес-процеси, OrgLinker – система управління бізнесом для України, jSolutions – хмарна система для автоматизації управлінських та облікових задач підприємства та ін.

 

  • Магістр Владислав КРОХМАЛЬНИЙ виступив з доповіддю «Ризики використання інформаційних технологій в обліку для малого та середнього бізнесу», в якій окреслив види ризиків, а саме, кібербезпеку, відмови технологій, виток даних та ін., що мають місце при впровадженні інформаційних технологій в обліку для малого та середнього бізнесу.