Методичний семінар на тему: «Студентоцентризм у системі забезпечення якості вищої освіти»

19.10.2023 | 10:55

17.10.2023 року кафедрою фінансового менеджменту було проведено методичний семінар на тему: «Студентоцентризм у системі забезпечення якості вищої освіти». Доповідачі – гаранти освітньо-професійних програм «Фінанси, митна та податкова справа» та «Фінансовий менеджмент» професори Юлія Шушкова, Уляна Ватаманюк-Зелінська та доцент Оксана Західна.

Мета семінарупоглиблення розуміння студентоцентрованого підходу в освітньому процесі та впровадження особистісно-орієнтованої технології навчання для забезпечення всебічного розвитку особистості здобувача вищої освіти

Теми доповідей:

  1. Роль компетентнісного підходу в системі студентоцентрованої освіти.
  2. Актуальність студентоцентрованого підходу при викладанні навчальних дисциплін.
  3. Застосування студентоцентрованого підходу під час розробки освітніх програм.

Гарант ОП «Фінанси, митна та податкова справа» другого (магістерського) рівня вищої освіти, д.е.н., проф. Уляна Ватаманюк-Зелінська свою доповідь на тему «Роль компетентнісного підходу в системі студентоцентрованої освіти» сфокусувала на переході від традиційного підходу, в центрі якого знаходиться викладання, до освіти, орієнтованої на навчання, де центром навчального процесу є студенти. Доповідач зазначила, що аналіз багатьох освітніх систем свідчить про те, що одним із шляхів оновлення змісту освіти й навчальних технологій, узгодження їх із сучасними потребами інтеграції до світового освітнього простору, є орієнтація навчальних програм на компетентнісний підхід і створення ефективних механізмів його запровадження. Навчання на основі компетентнісного підходу в системі студентоцентрованої освіти формує у здобувачів критичне мислення, відповідальне ставлення до здобуття знань і навичок, а також такі якості та професійні навички, які необхідні для ринку праці, а критерії та параметри оцінки результатів освіти уніфікуються та виражаються у термінах і результатах, які можуть бути інтерпретовані та враховані у будь-якому освітньому закладі інших країн.

Гарант ОП «Фінанси, митна та податкова справа» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, к.е.н., доц. Оксана Західна виступила із доповіддю на тему: «Актуальність студентоцентрованого підходу при викладанні навчальних дисциплін» та зазначила, що студентоцентроване навчання  та викладання відіграють важливу роль у стимулюванні мотивації студентів, їх самоаналізі та залученні до освітнього процесу. Так, як сучасні системи вищої освіти стають все  більш студентоорієнтованими та потребують нових інструментів для забезпечення прозорості та визнання, то використання студентоцентрованого підходу в освіті полегшує розробку змішаних моделей навчання і процесу визнання раніше здобутої освіти, що забезпечує необхідну гнучкість для навчання протягом усього життя.

Гарант ОПП «Фінансовий менеджмент» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, д.е.н., проф. Юлія Шушкова в своїй доповіді на тему: «Застосування студентоцентрованого підходу під час розробки освітніх програм» велику увагу приділила визначенню студентоцентрованого навчання, його основним категоріям, методології побудови освітніх програм, поняттю, а також особливостям вищої освіти європейського простору. Доповідач підкреслила, що студентоцентроване навчання передбачає нові підходи до розробки освітніх програм, процесу навчання і викладання. Підвищення ефективності навчання відбувається в процесі гармонійного поєднання класичних традиційних методик та результатів творчого пошуку, застосування нестандартних, прогресивних технологій, оригінальних дидактичних ідей і форм забезпечення якості освітнього процесу. Студентоцентроване навчання за освітніми програмами повинно повноцінно реалізуватися разом із запровадженням індивідуальної траєкторії навчання в освітній процес.

Зустріч проходила у вигляді дискусії з викладачами кафедри.