Лекція на тему «Цінності та принципи академічної доброчесності»

22.10.2022 | 11:15

17 жовтня 2022р. для здобувачів вищої освіти першого року навчання першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів освіти (спеціальність 281 Публічне управління та адміністрування,  освітні програми кафедри економіки та публічного управління) відбулася інформативна лекція на тему «Цінності та принципи академічної доброчесності».

Спікери заходу: завідувачка кафедри економіки та  публічного управління — д.е.н., доцент Галина Капленко і голова студентського наукового гуртка «Управлінець» — Ірина Юсковець (студентка третього курсу).

Академічна доброчесність — це усталений переклад англійського терміну «academic integrity». До 2016 року даний термін могли тлумачити як академічну порядність або ж чесність в українських текстах .

Академічна доброчесність – це основа якості сучасної освіти. Українська вища освіта змінюється. Важливою умовою успішного розвитку є впровадження саме  принципів академічної доброчесності в навчання, викладання та наукову діяльність, освітній процес вцілому.

Тільки викорінивши поняття «хабар», «списування», «плагіат» тощо, ми станемо справжніми європейцями й зможемо повторити успіх передових країн. Здобувачі вищої освіти повинні навчатися чесно. Академічна доброчесність базується на згоді усіх учасників академічного процесу дотримуватися правил та виконувати покладені на них обов’язки. Доброчесність є необхідною й важливою складовою будь-якого істинного досвіду освіти – доброчесність з боку як викладача, так і здобувача вищої освіти. Мотивом для студентів мають бути індивідуальні знання та навички, які можна здобути лише шляхом системної освіти.

Ознайомилися на лекції із Кодексом академічної доброчесності та Декларацією про дотримання академічної доброчесності здобувачами вищої освіти в Університеті.

Академічна доброчесність базується на 6 простих та зрозумілих цінностях: чесність, довіра, справедливість, повага, відповідальність та відвага. Повага до власної думки починається з поваги до думок інших, а повага до власного тексту — з поваги до чужих. Чесність у навчанні та викладанні є базовою умовою побудови довіри між усіма, причетними до освітнього процесу. Відвага ж є здатністю чинити доброчесно всупереч страху чи тиску та вимагати від себе того ж, чого очікуєте отримати від інших. Ці постулати є основою функціонування Університетської спільноти на засадах довіри, взаємоповаги та честі.

Віримо, що наші студенти не просто змінюють своє ставлення до освітнього процесу, а й нестимуть у світ ці прогресивні ідеї.

Все буде Україна!