Круглий стіл “Місцеве самоврядування: здобутки та виклики»

23.04.2021 | 23:45

23/04/2021 року кафедрою економіки та публічного управління факультету управління фінансами та бізнесу був організований та проведений науково-практичний круглий стіл «Місцеве самоврядування: здобутки та виклики». Тематика напрямів роботи та питання для дискусій були присвячені актуальним проблемам та перспективам розвитку місцевого самоврядування в Україні.

Напрямки роботи круглого столу:

  1. Інновації та закономірності розвитку місцевого самоврядування.
  2. Проблеми та перспективи реформування територіальної організації місцевого самоврядування локальних громад.
  3. Кадрове забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування.
  4. Механізми та форми багатостороннього міжнародного регіонального співробітництва в умовах Євроінтеграції.
  5. Взаємодія органів місцевого самоврядування з органами державної влади та громадськими організаціями.

Робота круглого столу складалася з трьох секцій.

СЕКЦІЯ А. Досвід роботи в органах місцевого самоврядування: погляд практиків Модератори: декан факультету доцент Стасишин А.В. та в.о. завідувача кафедри економіки та публічного управління доцент Капленко Г.В.

З вітальним словом розпочав зустріч Стасишин Андрій (декан факультету управління фінансами та бізнесу, к.е.н., доцент). Андрій Васильович наголосив на актуальності тематики круглого столу: сьогодні вкрай актуальними є питання місцевого самоврядування в Україні. Реформа децентралізації показала всі переваги та виклики такої нової політики. Сьогодні в Україні відбувається активний розвиток територіальних громади. Ключовим моментом є питання фінансової децентралізації, яка дозволила залучати суттєві обсяги фінансування до бюджетів об’єднаних територіальних громад.

Доповідачами в даній секції були гості – посадовці органів місцевого самоврядування та територіальних громад, представники громадських організацій.

      

Від Львівської міської ради доповідали: Москаленко Андрій  (перший заступник міського голови – заступник міського голови з економічного розвитку), Куденчук Оксана (завідувач сектору підприємництва та регуляторної політики відділу ділових індустрій управління економіки департаменту економічного розвитку, Львівська міська рада), Довжик Вікторія (радник голови Львівської міської ради з економічних питань, депутат Львівська міська рада). Наголосили, що міста генерують головний продукт. Кожне місто має свою нішу. Львів має нішу – науково-технічний потенціал, зокрема ІТ, друга важлива річ – це сфера послуг. Якщо про вас знають – то з вами співпрацюють. Третя річ – легка промисловість, харчова та машинобудування. Міста перестали бути формальним та бюрократичним обмеженням, оскільки за межею міста живуть ті самі львів’яни, які теж є активними учасниками міського процесу. Місто – це в першу чергу громада.

     

Територіальні громади представляли Сухарина Андрій (секретар Давидівської сільської ради), Івахів Мар’яна (начальник відділу планування соціально-економічного розвитку та інвестицій, Підберізцівська сільська рада)

Про погляди і думки громади розповіли Подвірний Тарас (депутат Львівської обласної ради, голова фракції «За майбутнє»), Віталій Горбатенко (експерт з децентралізації та проблем місцевого самоврядування, координатор громадського руху «Комітету захисту прав громад»).

     

СЕКЦІЯ Б. Презентація наукових робіт студентів. Модератори: к.е.н., доцент Зеленко В.А., к.е.н. Табачук А.Я. Студенти презентували свої наукові дослідження за напрямами роботи круглого столу.

СЕКЦІЯ В. Обговорення освітньої програми «управління персоналом в органах публічної влади та бізнес-структурах». Модератор: в.о. завідувача кафедри економіки та публічного управління д.е.н., доцент Капленко Г.В. Спільно з роботодавцями та зовнішніми стейкхолдерами обговорили структуру Освітньої програми «Управління персоналом в органах публічної влади та бізнес-структурах». Висвітлювали якісне і змістовне наповнення освітніх компонент. Учасники виступили з рекомендаціями щодо практичної реалізації освітньої програми відповідно до вимог сучасного ринку праці.

   

Хотілося б сподіватися, що певний внесок у пошук гідних відповідей на деякі із обговорених проблем та викликів було зроблено під час проведення цього круглого столу.