Культура миру, терпимості і розуміння: на кафедрі фінансового менеджменту розпочалась п’ятиденна акція «Скажи насильству: «Ні!»

05.10.2022 | 20:28

Я проти насильства.

Тому що, коли здається, що зло робить добро,

це добро ненадовго. А зло залишається навічно.

Магатми Ґанді

 

3 жовтня 2022 р. кафедрою фінансового менеджменту розпочато пятиденну акцію «Скажи насильству: «Ні!». Дана акція приурочена Міжнародному дню ненасильства, що відзначається у всьому світі 2 жовтня, починаючи з 2007 року, в день народження Магатми Ґанді. Міжнародний день ненасильства заснований з ініціативи Генеральної Асамблеї ООН, а ідея його відзначення полягає у затвердженні культури миру, терпимості, розуміння і ненасильства.

Розпочалась акція із інтерактивної лекції на тему «Токсичні люди», яку провела психолог Психологічної служби ЛНУ ім. І. Франка, засновник Академії розвитку особистості UNIQUE, розробник програм та тренінгів особистісного розвитку Світлана Незабитовська.

Свою лекцію спікер розпочала із характеристики психологічного насилля, трактуючи його як форму насилля, що включає словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші дії, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у різних
сферах.

В подальшому Світлана Незабитовська розповіла про види психологічного насилля (аутинг, булінг, газлайтинг, мобінг, сталкінг та ін.), навчила студентів виявляти його ознаки, і, звичайно ж, запобігати цьому процесу. Проте найцікавіша частина лекції стосувалася «токсичних людей», з якими ми стикаємось у повсякденному житті та після спілкування з якими у нас погіршується настрій, з’являється відчуття неповноцінності, успіхи більше не справляють потрібного враження, а невеликі факапи здаються крахом всього.  Психолог дала рекомендації як спілкуватись з токсичними людьми, а саме встановлювати кордони, не піддаватися на провокації, орієнтуватися лише на власні відчуття, позбавлятися відчуття вини. Та найдієвішим кроком є припинення стосунків з людьми, які псують вам настрій, роблять життя нестерпним, негативно впливають на вас та ваш саморозвиток.