Інтенсивний курс NEXT GENERATION PUBLIC LEADERS (День_2)

26.04.2023 | 06:06

25.04.2023 подовжується наш марафон на інтенсиві.

Ярослав Коваль (начальник Міжрегіонального управління Національного Агентства України з питань державної служби у Львівській та Закарпатській областях).

Доповідач охарактеризував законодавчу базу з питань державної служби, визначив особливість категорій «державна служба» та «державний службовець»,  наголосивши на принципах служіння народу України, публічності, політичної неупередженості, демократизму і законності, гуманізму і соціальної справедливості. Було визначено різницю між державною структурою і органом місцевого самоврядування. Наголошено на обмеженнях для держслужбовців: мати власний бізнес, бути депутатом та граничний вік до 65 років. Запровадження відкритих конкурсів при працевлаштуванні на державну службу, відповідно до чинного законодавства, дало можливість запобігти корупційним схемам та спробувати свої можливості усім бажаючим, що володіють необхідними знаннями та навиками. Чимало уваги доповідач приділив основним складовим компетенції державного службовця: сприйняття змін, знання законодавства, гнучкість, цифрова грамотність. Було охарактеризовано різні категорії державних службовців, визначено реформи, які відбулися  в оплаті праці та передбачають фіксовані оклади, доплати за вислугу років, надбавки за інтенсивність та премії за якісну роботу. Невиконання обов’язків загрожує отриманням доган  та звільненням з державної служби. Під час війни в Україні робота державних структур зазнала значних змін, що вимагало від державних службовців особливої зосередженості та координації зусиль на виконанні першочергових завдань.

Данило Сороковий (виконавчий директор Асоціації Місцевих Рад «Ради Львівщини», громадський активіст).

Намагаючись відповісти на питання: «Як досягти успіху?», Данило Олегович розповів про свій творчий шлях, діяльність у сфері бізнесу, виконання обов’язків координатора подій на «Арені Львів», практичний досвід роботи у міністерстві економіки, роботу співорганізатора «Форуму видавців», волонтерську діяльність, роботу на посаді виконавчого директора Асоціації Місцевих Рад.

Нині Асоціація обєднує 7 районних рад та 63 територіальні громади. Основні завдання Асоціації: розвиток співпраці органів місцевого самоврядування для реалізації проєктів місцевого розвитку; підвищення професійного рівня представників органів місцевого самоврядування з питань активізації їх участі в національних та міжнародних програмах; сприяння сталому розвитку громад через реалізацію бізнес-проектів, культурних заходів, залучення грантодавців та донорів; формування інвестиційних паспортів громад; розвиток місцевої інфраструктури; створення комфортного та безпечного середовища для життєдіяльності громади. Було розглянуто діяльність, як синергію кількох осіб, спрямовану до досягнення спільної мети. Доповідач наголосив на важливості комунікації в житті молоді, відвідуванні публічних заходів, волонтерстві. За словами доповідача: «Волонтерство дає можливість потрапити за лаштунки організації подій, познайомитися з лідерами проєктів та розширити коло своїх контактів».

Доповідачі з Асоціації «Енергоефективні міста України»: Сергій Кошарук (радник-консультант з питань енергоефективності, екології та розвитку громад), Мар’яна Приступа (заступниця виконавчого директора).

 Працівники  Асоціації «Енергоефективні міста України» представили свій погляд на сталий розвиток через екологічну та кліматичну складові. Доповідачі звернули увагу аудиторії на такі проблеми: Як покращити довкілля? Як навчитися раціонально використовувати ресурси? Як перейти на відновлювальні джерела енергії? Як забезпечити  енергоефективність міста? Планування бюджету міста передусім передбачає планування витрат на енергоресурси. Не можна допустити перевикористання ресурсів і, в той же час, економія ресурсів має бути достатньо розумною, щоб створити для населення комфортні умови проживання. Для цього необхідно навчити людей управляти енергією в місті,  враховувати і впроваджувати досвід європейських країн.

Загальною ініціативою Європейського Союзу за участю місцевих і регіональних органів влади, які беруть на себе добровільні зобов’язання підвищити енергоефективність та використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях, стала Угода мерів. Учасники Угоди беруть на себе зобов’язання зменшити споживання електроенергії та викиди парникових газів щонайменше на 20%, сприяючи таким чином «зеленому» економічному зростанню та підвищенню якості життя. Завдяки своїм унікальним характеристикам, Угода мерів позиціонується інститутами ЄС як виняткова модель широкого руху та багаторівневого управління, яка об’єднує місцеві, регіональні і національні сили задля досягнення цілей, пов’язаних зі зміною клімату і споживанням електроенергії. Для реалізації таких ініціатив розробляються відповідні програми, відбувається підготовка стратегій,  націлених на реалізацію проєктів, які передбачають різні джерела фінансування: інвестиції, кредити та гранди.