ІIІ Міжнародна науково-практична конференція «Сучасна парадигма публічного управління»

24.10.2021 | 01:07

19-20 жовтня 2021 року  відбулася ІIІ Міжнародна науково-практична конференція «Сучасна парадигма публічного управління». Організували захід Львівський національний університет ім. Івана Франка (факультет управління фінансами та бізнесу) спільно з Національним університетом «Чернігівська політехніка», Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу, Державним університетом «Житомирська політехніка», комітетом верховної ради україни з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, Центром адаптації державної служби до стандартів європейського союзу.

Зважаючи на карантинні обмеження, науковий форум відбувся у дистанційному форматі за допомогою платформи «Microsoft Teams». До заходу долучилися партнери та гості з різних регіонів України, Польщі, Грузії, Словаччини, Болгарії та Білорусі. Загалом участь у конференції взяли понад 100 учасників академічної спільноти та високопрофесійних практиків галузі публічне управління та адмінітсрування.

Вітальним словом захід розпочав перший проректор Львівського університету Андрій Гукалюк: «Тематика конференції є надзвичайно важливою,  актуальною, із практичним спрямуванням  в умовах сьогодення. Я радий, що наша зустріч стає традиційною, адже у результаті плідної роботи та конструктивного діалогу між учасниками ми маємо можливість вдосконалювати систему публічного управління  задля пошуку сумісних ефективних рішень на шляху до сталого розвитку. Ми, академічна спільнота, сьогодні як ніколи розуміємо важливість підготовки фахівців для органів влади та місцевого самоврядування з урахуванням викликів сьогодення. Сподіваюся на плідний діалог», – наголосив Андрій Федорович і побажав усім здоров’я та натхненої дискусії.

Декан факультету управління фінансами та бізнесу Андрій Стасишин зазначив, що факультет є наймолодшим у Львівському університеті, але за свою нетривалу історію став важливим осередком наукового та освітнього життя України. «Я пишаюся тим, що ми вже налагодили співпрацю з багатьма шановними і поважними колегами, які долучилися до організації Конференції. Слід відзначити плідну взаємодію Університету з органами публічної влади, що сприяє підготовці випускників спеціальності Публічне управління та адміністрування відповідно до вимог стейкголдерів. Сьогоднішня конференція проходить в умовах викликів та кризи, як внутрішньої так і зовнішньої, а також в умовах COVID-19. Але це не повинно заважати у виконанні нашої місії», – зазначив Андрій Васильович.

В рамках відкриття конференції слово надали представникам влади, адміністрації закладів вищої освіти та іншим партнерам і гостям конференції. Зокрема, плідної роботи, творчого натхнення, активної подальшої співпраці та нових наукових здобутків учасникам наукового форуму побажали проректорка з наукової роботи НУ «Чернігівська політехніка» Вікторія Маргасова, Голова підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їх підприємств і громадських об’єднань Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Сергій Гривко,  директор Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу Марина Канавець, заступник начальника Міжрегіонального управління Національного агентства України з питань державної служби у Львівській та Закарпатській областях Микола Трифименко, доктор економічних наук, професор, декан факультету публічного управління та права Державного університету «Житомирська політехніка» Димитрій Грицишен.

Виступили з вітальними промовами та виступами  щодо актуальних проблем сучасного публічного управління та окреслили перспективи співпраці в даному напрямі співорганізатори та учасники Конференції з-за кордону: доктор економічних наук, доцент, квестор, член Правління DTI університету, Дубніца над Вагом Петр Якубек (Словаччина); кандидат наук, доцент, віце-ректор з якості та розвитку DTI університету, Дубніца над Вагом Роман Хрмо (Словаччина); доктор наук, проректор Університету міжнародного та регіонального співробітництва імені З. Глогера  Матеуш Піскорскі (Польща); доктор економіки, асоційований професор, керівник департаменту науки Батумського державного університету імені Шота Руставелі Бадрі Гечбайя (Грузія); доктор технічних наук, професор, декан факультету логістики Батумського навчального університету навігації Кетеван Голетіані (Грузія); доктор інженер, війт громади польського міста Громадка Даріуш Павлішек (Польща); доктор технічних наук, професор, DrHC multi, Представник ректора Akademia Kaliska w Kaliszu Войцех Сломка (Польща).

Після урочистого відкриття наукового заходу, учасники перейшли до пленарного засідання та безпосереднього обговорення проблем публічного управління та адміністрування. Зокрема, науковці доповідали з презентаційними матеріалами та дискутували щодо актуальних проблем теорії та практики публічного управління і адміністрування (професор Іван Вдович), публічної дипломатії, політики Європейського Союзу, екологізації публічного управління, публічного управління та адміністрування в Україні та у світі загалом (професор Вікторія Сичова, професор Вадим Слюсар, старший науковий співробітник Наталія Рингач,  доцент Ігор Козюра, старший науковий співробітник Інна Куліш, доцент Лариса Кушинська, Христина Гаталяк), проблем та можливостей розвитку територіальних громад (доцент Андрій Пелехатий), вимог питань підвищення якості наукових досліджень та векторів поєднання зусиль вищих закладів освіти, наукових установ, органів влади та місцевого самоврядування, бізнес-структур та громадськості щодо пошуку спільних ефективних підходів до вирішення актуальних проблем та впровадження їх результатів у практику публічного управління та адміністрування.