Гостьова лекція Тараса Кльоби. Пошук інформації по відкритих джерелах (OSINT) та інформаційна безпека

09.04.2023 | 21:19

03 квітня 2023 року студенти кафедри економіки та публічного управління (спеціальність 281 Публічне управління та адміністрування») зустрілися на гостьовій лекції з Тарасом Кльобою. Лекція про пошук інформації по відкритих джерелах (OSINT) та інформаційну безпеку.

Тарас Кльоба – доктор філософії з економіки, сертифікований Microsoft Trainer, учасник команди українських інженерів SoftServe – переможців на TIDE NATO Hackaton 2023.

Лекція мала практичну частину, де послухали: яку інформацію можна знайти про нас в інтернеті на прикладі викладача, Шерман Кент та історія дослідження відкритих даних, Google та пошук унікальних ідентифікаторів, Wayback Machine — інструмент для пошуку архівних версій сторінок, Google dorks, Telegram-боти та пошук персональних даних, соціальні мережі та Facebook, Insta stories та фото в соціальних мережах для пошуку геолокації, пошук соціальних профайлів та їх аналіз, нікнейм — унікальний ідентифікатор, Telegram боти та пошук персональних даних, отримані результати.

Обговорили тему лекції з погляду майбутніх державних службовців: державні реєстри, YouControl та інші інструменти для пошуку за юридичною особою, банківські аплікації для пошуку персональних даних, сервіси, які використовують держустанови, базові принципи кібербезпеки в Україні в умовах війни з росією.