Гостьова лекція. Енергетична політика України

05.04.2023 | 02:24

15 березня 2023 року студенти освітніх програм (спеціальність Публічне управління та адміністрування» кафедри економіки та публічного управління спільно з викладачами мали можливість послухати гостьову лекцію президентки DiXi Grouр Олени ПАВЛЕНКО.

Події у сфері енергетичної безпеки, ефективність рішень на рівні України і ЄС з питань енергетики, поточний стан безпеки вітчизняної енергетики в умовах воєнного стану та ініціативи з її підвищення. Діяльність та участь органів державної влади у виробленні та реалізації енергетичної політики в Україні. Це та багато інших важливих питань ми  обговорили на гостьовій лекції.

Окремі цитати лекторки.

«Енергетичний сектор є стратегічною ланкою у забезпеченні конкурентоспроможності національної економіки, її екологічної та економічної безпеки. Одним з головних завдань національної безпеки є розвиток ефективного функціонування енергетичної системи. Енергетична стратегія України передбачає створення умов для сталого розвитку національної економіки, зокрема наближення енергетичного сектору до кліматичної нейтральності. До 2050 року енергетичний сектор має бути максимально наближений до кліматичної нейтральності. Наявність чистої енергії, подолання енергетичної бідності, розвиток інноваційної та децентралізованої енергосистеми, повноцінне функціонування національних енергетичних ринків і їх інтеграцію в міжнародні.»
«Енергетична політика завжди була геополітичним питанням, і це стало ще більш очевидним через війну Росії проти України. Протягом багатьох років обговорювали необхідність зменшити нашу залежність від імпорту енергоносіїв з Росії, яка використовувала їх як політичну зброю»

«Сьогодні міжнародні партнери надають значну підтримку українським енергетикам, чиї виробничі об’єкти постраждали внаслідок російської агресії та ракетних ударів.  Міністерство енергетики України збирає інформацію від постраждалих компаній щодо їхніх потреб, спілкується з партнерами, які можуть надати відповідне обладнання і координує їх взаємодію. Таким чином уряд координує весь процес гуманітарної допомоги для компаній ПЕК».

Зробили практичний кейс про участь Міністерства фінансів України, Міністерства енергетики, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Міністерства економіки та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг у виробленні енергетичної політики в Україні.

Все буде Україна!