Гостьова лекція «Державне управління ризиками у сфері антилегалізаційного фінансового моніторингу»

24.10.2021 | 00:32

21/10/2021 мали нагоду послухати гостьову лекцію із дуже цікавою тематикою.

Директор департаменту координації системи фінансового моніторингу Державної служби фінансового моніторингу України, постійно діючий експерт FATF (Financial Action Task Force), Moneyval і Egmont Group – Олександр Глущенко.

Лекція для здобувачів вищої освіти освітніх програм «Публічне управління та адміністрування. Управління персоналом в органах публічної влади та бізнес-структур» та  «Фінанси, митна та податкова справа».

Тема гостьової лекції: «Державне управління ризиками у сфері антилегалізаційного фінансового моніторингу».

Викласти двогодинну лекцію у двох реченнях – нереально! Державна служба фінансового моніторингу як «національний фільтр», як «підрозділ фінансової розвідки». Макрорівнева модель управління ризиками у сфері ЗПВД/ФТ, оцінка ризиків, фільтр сигналів, суб’єкти фінансового моніторингу, критерії ризиковості, стримування нелегальних фінансових потоків –  це тільки частина.

У 2022 році Україна проведе самооцінку країни і надалі кожних три роки проводитиме оцінювання національних ризиків. Як країна реагує на створення реєстру бенефеціарів. Про збитки від нелегального тютюнового та бурштинового бізнес, нелегальний бізнес деревини, наскільки держава втрачає від виїзду громадян на роботу за кордон. Ці та інші факти та ще й в цифровому підтвердженні!!!!

Це постійні зусилля та праця на повернення виведених нелегальних коштів назад в Україну. У 2018 на 25 пленарному засіданні Егмонтської групи у м. Сідней (Австралія) розслідування Державної служби фінансового моніторингу України визнано переможцем конкурсу «Найкраща справа Егмонтської Групи» (BECA) – з 213 підрозділів світу.

І звичайно ж порада від  Олександра Глущенка – що слід почитати, щоб бути в тренді цієї теми.