ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГЕНОЦИДУ КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО НАРОДУ

26.05.2023 | 12:05
Сьогодні, 18 квітня 2023 року, вшановуючи пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу викладачі кафедри публічного адміністрування та управління бізнесом факультету управління фінансами та бізнесу Львівського національного університету імені Івана Франка провели лекцію-диспут на тему: «Кримські татари та українці. Пліч опліч у боротьбі за право на Батьківщину»

Доцент кафедри Решота О.А. у своєму виступі наголосила, що під час війни з нацизмом, сталінський режим вчинив злочин геноциду над цілим народом. За принципом «колективної відповідальності» весь кримськотатарський народ був висланий з батьківщини за два дні 1944 року. Після депортації кримських татар було проведено знищення їхньої матеріальної та духовної культурної спадщини в Криму: конфісковано все рухоме і нерухоме майно, усі запаси продовольства; ліквідовано 112 особистих книгозбірень, 867 бібліотек,  шкіл; закриті мечеті; змінено тисячі історичних назв місцевостей тощо.

У ході обговорення та дискусії про нелегкі історичні часи, викладачі кафедри зазначили, що і нині, в умовах повномасштабної війни росії проти України, виникають нові виклики. Це стосується  новоокупованих територій у Херсонській та Запорізькій областях, куди після початку тимчасової окупації Криму переселилося багато кримських татар.
Біль кримськотатарського народу – наш спільний біль! Ми ніколи не забудемо і не пробачимо злочини радянського режиму. Віримо, що історичну справедливість буде відновлено, що Україна стане вільною і киримли повноправно господарюватимуть на своїй історичній території.