Академічна доброчесність у закладах вищої освіти

02.12.2021 | 17:39

01 грудня 2021 р. на платформі MS Teams відбулася гостьова лекція-зустріч Євгенії Москалевич на тему: «АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ» за підтримки Проєкту «Ініціатива академічної доброчесності та якості освіти» (Academic Integrity and Quality Initiative – Academic IQ). На зустрічі були присутні студенти та викладачі факультету управління фінансами та бізнесу.

Модератор заходу: Анна Старух, доцент кафедри цифрової економіки та бізнес-аналітики.

З огляду на те, що дотримання принципів академічної доброчесності впливає на репутацію закладу вищої освіти, де вчиться студент чи працює викладач, тема академічної доброчесності є доволі актуальною в умовах та реаліях сьогодення.

Євгенія Москалевич на зустрічі говорила про:

  • поняття академічної доброчесності та наголосила що доброчесність є одним з визначальних  інструментів для покращення якості освіти в Університеті;
  • нормативну базу академічної доброчесності;
  • репутаційну складову ЗВО, зокрема що академічна доброчесність рівноцінна довірі та позитивному іміджу ЗВО;
  • порушення академічної доброчесності, такі як академічний плагіат, обман, самоплагіат, саботаж, фабрикація, замовні роботи, конфлікт інтересів, здача іспитів підставними особами та інші;
  • репутаційний та особистісний розвиток з академічною доброчесністю;
  • академічне письмо та інформаційну грамотність як основу формування принципів академічної доброчесності.

Підсумовуючи, спікер наголосила на важливості залучення студентської спільноти до поширення принципів академічної доброчесності (написання кодексів честі/академічної доброчесності). А відповідальність за підтримку культури академічної доброчесності несуть не тільки студенти, а і викладачі та заклад освіти.

Зустріч була корисною та цікавою як студентам, так і викладачам. Чекаємо наступної зустрічі з “Ініціативою академічної доброчесності та якості освіти”!!!