AI/ML-технології мовою бізнесу: практичні кейси впровадження від Crayon і Microsoft для студентів ОП «Інформаційні технології в бізнесі»

09.12.2021 | 07:16

8 грудня 2021 р. викладачі кафедри цифрової економіки та бізнес-аналітики факультету управління фінансами та бізнесу Львівського національного університету імені Івана Франка Шевчук І.Б., Депутат Б.Я., Задорожна А.В., Старух А.І., Васьків О.М. та студенти освітньої програми «Інформаційні технології в бізнесі» відвідали онлайн-вебінар «Кращі практики AI/ML для вашого бізнесу від Crayon і Microsoft», який був організований на платформі Teams.

Основною темою вебінару було використання машинного навчання та штучного інтелекту для успішної роботи бізнесу. Зокрема, доповідачі розповіли про можливості, які надає Data Science для роботи банків та колекторських компаній: планування грошового потоку, взаємодія з клієнтом, оптимізація завдань, побудова моделей поведінки клієнта, передбачення його банкрутства. Не менш цікавим є групування клієнтів та вивчення їх поведінки з метою побудови моделі кредитів. Машинний інтелект дозволяє також вибудовувати стратегію роботи із клієнтами, ураховувати зміни в даних клієнтів та зберігати їх.

На вебінарі було розглянуто особливості AI технології, можливості, які вона надає. Цікавим видаються представлені результати опитувань провідних топ-менеджерів щодо проблем, які можуть спричинити, на їхню думку, використання систем штучного інтелекту та машинного навчання. Це дотримання безпеки даних, прозорість, керування моделями та ін.

Наголошено також на ролі машинного навчання та штучного інтелекту в організації виробництва, відслідковуванні механізмів виробництва, його клієнтоорієнтованості.

Безперечно, можна констатувати, що представлений на вебінарі «Кращі практики AI/ML для вашого бізнесу від Crayon і Microsoft» матеріал демонструє можливості практичного використання в економіці найбільш перспективних розробок у царині штучного інтелекту.

Розглянуті на заході практичні кейси впровадження AI/ML-технологій для різних типів бізнесу та індустрій, зокрема у фінансовому секторі, роздрібній торгівлі, e-commerce, виробництві, закріплять знання студентів, отримані під час вивчення фахових дисциплін ОП «Інформаційні технології в бізнесі», а викладачам у подальшому їх використовувати при висвітленні відповідних тем навчальних курсів, у рамках яких штучний інтелект, комп’ютерний зір, машинне навчання, інтернет речей розглядаються як реальні інструменти для інноваційного розвитку бізнесу, автоматизації бізнес-процесів, вивільнення людських ресурсів, зниження витрат тощо.