«Жінки на війні». Виховний захід для здобувачів першого (бакалаврського) рівня освіти ОП «Фінанси, митна та податкова справа» групи УФФ-22с

26.05.2023 | 23:56

26 травня 2023 року порадником групи УФФ-22с к.е.н., доцентом кафедри фінансового менеджменту Петик Л.О. та здобувачами першого (бакалаврського) рівня освіти ОП «Фінанси, митна та податкова справа» проведено виховний захід на тему «Жінки на війні».

24 лютого 2022 року, оговтавшись від вибухів та бомбардувань, тисячі українок стали символами спротиву повномасштабному вторгненню армії РФ. Опір українських жінок не обмежується цивільною сферою. Хтось із них боронить Україну ще з 2014 року, а хтось долучився до війська вже після 24 лютого 2022 року.

Українські жінки воюють, збирають та привозять допомогу у найгарячіші точки. Ризикують і, на жаль, нерідко віддають своє життя. Вони – приклад відваги для всього світу. Герої, не романтизовані з книжок, а виховані поруч із нами, українські жінки навчилися жити під постійною загрозою, розбиратись у зброї і стали пліч-о-пліч з чоловіками, щоб боротися за свободу і незалежність України, щоб захистити нас від російського агресора.

Чиїсь історії вже відомі, про когось знають менше. Усі вони – героїні. І кожна особиста історія – це історія України.

У межах виховного заходу порадник разом зі здобувачами поділилась складними і зворушливими історіями українських жінок на війні:

  • Юлія Паєвська (позивний «Тайра»). Військовослужбовиця, спортсменка та волонтерка, була командиркою підрозділу «Янголи Тайри», парамедикинею, врятувала безліч життів. З березня до червня 2022 року перебувала у ворожому полоні. Зараз Юлія Паєвська обіймає посаду Уповноваженої з питань реабілітації учасників бойових дій.
  • Катерина Поліщук (позивний «Пташка»). Парамедикиня медичного батальйону «Госпітальєри», у підвалах «Азовсталі» не втрачала бойового духу та підтримувала побратимів українськими національними піснями. З травня до вересня 2022 року перебувала у ворожому полоні. 3 грудня 2022 року отримала орден «За мужність» III ступеня.
  • Аліна Михайлова. Молодший лейтенант, начальник медичної частини батальйону «Вовки Да Вінчі» 67-ї окремої механізованої бригади Сухопутних військ ЗСУ.
  • Євгенія Емеральд (позивний «Жанна дАрк»). Офіцерка, молодша лейтенантка, снайперка. Служить у полку спеціального призначення НПУ «Сафарі».

Цікавою також була розповідь і про жінок Визвольних змагань початку ХХ століття. Зокрема про Олену Степанів, громадську та військову діячку, четарку УНР. Олена Степанів – перша жінка офіцер у світі, відзначилась відвагою в боях за гору Маківку, одна з організаторок Листопадового повстання, відіграла одну з провідних ролей у створенні Легіону Українських Січових Стрільців. Вона разом з Марією Бачинською, Ольгою Басараб, Меланією Балицькою проводили набір вояків в ряди УСС.

Ось так українські жінки протягом всіх століть не тільки несли на собі весь тягар війни, намагаючись вижити в складних умовах, в той час коли їхні чоловіки вмирали на війнах чи засланнях, але і пліч-о-пліч воювали і воюють з ними за свою землю, за свої принципи та переконання.