Вивчення практичного досвіду з організації місцевих фінансів

14.03.2021 | 12:31

Вивчаючи місцеві фінанси (лектор проф. Ватаманюк-Зелінська У.З.), студенти, які навчаються за освітньою програмою «Фінанси, митна та податкова справа» 13.03.2021 р. відвідали лекцію онлайн-курсу  “Активні громадяни – успішна Громада!”, на тему: “Місцеве самоврядування як представництво інтересів громади” (викладач: Олександр Солонтай – експерт Інституту політичної освіти). Це початкова лекція Школи місцевого самоврядування, серед таких п’яти інших як: «Стратегічне планування  Громади», «Місцевий бюджет – кошти Громади», «Комунальне майно, оренда, земельні відносини», «Як формуються тарифи, та як захистити права у відносинах з природними монополістами».

Тематика є цікавою для вивчення і сучасною, а лекція доповнюється практичними матеріалами, які демонструються презентаційно. Проте, захоплює саме її дискусійний формат та прямі відповіді спікера на усі питання учасників – фінансистів, громадськості, податківців, представників органів місцевого самоврядування, освіти, охорони здоров’я, студентів… Саме такий діалог і захоплює: він цікавий, інтерактивний та є орієнтованим на молодіжну аудиторію.

Такі заходи стають платформами для обговорення актуальних питань реформування і розвитку місцевих фінансів, вивчення українського та європейського досвіду їх функціонування. На них є корисним вивчати різні місцеві ініціативи – щоб бути ініціативними у своїй громаді; розглядати нові законотворчі проєкти – щоб допомогти долати виклики сьогодення у своїй майбутній професії; спільно виробляти чіткі алгоритми дій – щоб приймати рішення в нестандартних ситуаціях, яких у фінансовій сфері чимало. Адже, фах фінансиста – це не лише престижна та популярна професія в області фінансової науки і практики, – це також робота з ризиками, постійне навчання і професійний розвиток.