ВИХОВНИЙ ЗАХІД ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ РІДНОЇ МОВИ

22.02.2023 | 14:16

«Мова – це доля нашого народу

і вона залежить від того,

як ревно ми всі плекатимемо її»

Олесь Гончар

 

21 лютого 2023 року, як і  щороку, у світі відзначають Міжнародний день рідної мови. Порадником групи УФП-31с доцентом кафедри публічного адміністрування та управління бізнесом Решотою О.А. було проведено для студентів третього року навчання ОП «Публічне адміністрування та управління бізнесом» виховний захід, приурочений відзначенню цього свята.

Міжнародний день рідної мови був проголошений Генеральною конференцією ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року з метою сприяння мовній і культурній різноманітності й багатомовності у світі. В Україні Міжнародний день рідної мови відзначають з 2002 року задля зміцнення державотворчої функції української мови.

Питання підтримки та всебічного розвитку української мови є надзвичайно актуальними в умовах повномасштабної військової агресії та щоденних зазіхань ворога на незалежність, територіальну цілісність нашої держави та національну ідентичність українського народу. Адже саме мова виступає генетичним кодом нації, світоглядом та історією народу, інтелектуальним та духовним результатом багатолітньої еволюції кожного етносу.

Під час виховного заходу порадником групи були розкриті питання  трагічної історії виникнення Міжнародного дня рідної мови, розкрито історичні етапи боротьби українського суспільства за можливість вільно спілкуватись, писати, друкувати книги українською мовою. Жваве зацікавлення у студентів викликали наведені порадником цікаві факти про українську мову, абетку, перші історичні згадки та особливості української мови, що непритаманні іншим слов’янським мовам.

Зберігати та примножувати рідну мову є обов’язком кожної свідомої людини, адже саме рідна мова є мовою нації, мовою предків, що пов’язує кожного із нас із попередніми поколіннями та дозволяє плекати духовний спадок українського народу для майбутніх поколінь.

#ЛНУ #ФУФБ #кафедраПАУБ #факультет_управління_фінансами_та_бізнесу #кафедрапублічногоадмініструваннятауправліннябізнесом

#університет #university #PublicAdministration #public_administration_business_management #публічнеуправліннятаадміністрування