Вшанування пам’яті Кобзаря

15.03.2018 | 18:01

13 березня студенти факультету управління фінансами та бізнесу, разом із науковцями, працівниками та студентами інших факультетів Франкового університету, відвідали урочисту академію з нагоди 204-ї річниці від Дня народження Тараса Шевченка. Занурившись у всесвіт Шевченкового слова, студенти пройнялися глибиною його пророчих метафор і узагальнень та наснажилися ритмами його поетичної спадщини.

Розпочався захід із виступу доцента кафедри історії філософії Андрія Дахнія. У доповіді «Екзистенційний вибір Тараса Шевченка» Андрій Йосипович намагався окреслити Шевченків феномен у координатах філософської парадигми екзистенціалізму, з’ясувати його місце в історичному і державотворчому континуумі українського національного організму. «Унікальність феномену Тараса Шевченка полягає передовсім у тому, що у світовій історії не знайти іншого такого випадку, коли б одна людина своєю діяльністю настільки визначила – і продовжує визначати – самоусвідомлення і духовне життя цілої нації».

Неймовірно видовищною була художньо-мистецька постановка поеми Тараса Шевченка «Сон», яку представили студенти ІІІ курсу кафедри театрознавства та акторської майстерності факультету культури і мистецтв ЛНУ ім. Івана Франка.  Ця поема настільки виразна, настільки театральна, настільки образна, що породила ідею зовсім, мабуть, нового підходу до відтворення її на сцені. Чудова пластика, неймовірний звукоряд, створений мінімумом технічних засобів, жива пульсація Духу, яка вчувалася буквально в кожному подихові акторів на сцені, – не залишили байдужими жодного глядача.

Завершувати урочисту академію (як, втім, і починати) випало мішаному хорові факультету культури та мистецтв, який виконав кілька відомих творів Тараса Шевченка. І вже вкотре зал принишк, затамував подих, занурившись у паралельну реальність Шевченкової позачасовості.