Воркшоп Центру Досконалості імені Жана Моне «ЄВРОПЕЙСЬКА ПОЛІТИКА СУСІДСТВА В КОНТЕКСТІ СПІЛЬНИХ ПОЛІТИК ЄС»

13.10.2019 | 22:51

4 жовтня 2019 р. на факультеті міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся воркшоп Центру Досконалості імені Жана Моне «Західноукраїнський дослідницький центр з європейських студій» на тему : «ЄВРОПЕЙСЬКА ПОЛІТИКА СУСІДСТВА В КОНТЕКСТІ СПІЛЬНИХ ПОЛІТИК ЄС», присвячений 10-річчю Східного партнерства та 30-річчю програми Жана Моне, участь в якому взяли й студенти факультету управління фінансами та бізнесу.

Під час воркшопу професор Антонюк Наталія Володимирівна та доцент кафедри країнознавства і міжнародного туризму Краєвська Оксана Анатоліївна (старший науковий співробітник Центру) в контексті своїх доповідей подали до обговорення питання участі України в Європейській політиці сусідства, Східному Партнерстві в контексті виконання завдань Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

В свою чергу, Кадрова Діана Богданівна, експертка Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, детальніше познайомила присутніх із програмою транскордонної співпраці Польща-Україна-Білорусь 2014-2020 як частини Європейського інструменту сусідства (https://www.pbu2020.eu/ua) . Під час своєї доповіді Діана Богданівна розповіла також про можливості для різних державних структур, в тому числі закладів вищої освіти, в отриманні грантів, передбачених програмою, для реалізації власних проектів.

В рамках воркшопу Горін Наталія Вікторівна, доцент кафедри міжнародних економічних відносин презентувала спецпроект онлайн курсу «Угода про асоціацію Україна-ЄС»( https://eu-agreement.ed-era.com). Учасники воркшопу відзначили важливість такого спецпроекту і наголосили на необхідності його популяризації серед населення, а особливо представників влади.

Завідувач кафедри європейського права, проф. Михайло Микієвич (старший науковий співробітник Центру) вказав на проблему інституційної здатності програми Східного партнерства та потребу у його трансформації, оскільки 3 з 6 країн значно активніше співпрацюють із Європейським Союзом. В свою чергу інші 3 країни значно більше піддані впливу зі сторони Росії.

Доцент кафедри економічної теорії факультету управління фінансами та бізнесу Зеленко Василь Анатолійович (старший науковий співробітник Центру) вказав на проблему існування заморожених конфліктів та окупованих територій України, Молдови та Грузії за участі Російської Федерації, що фактично унеможливлює перспективу повноправного членства в ЄС.

Модератор заходу Оксана Головко-Гавришева – завідувач Західноукраїнського дослідницького центру з європейських студій підсумувала окремівисновки, яких дійшли учасники в ході обговорення і наголосила на тому, що громадяни України повинні володіти базою знань у сфері євроінтеграції. Оксана Ігорівна вказала й на те, що саме молодь є рушійною силою цього процесу, саме тому студенти мають намагатися детально вивчати Угоду про асоціацію Україна-ЄС і закликати до цього своїх колег. Більше того, О.І. Головко-Гавришева висловила надію, що попри всі зміни на міжнародній арені, Україна і Євросоюз надалі активно співпрацюватимуть над реалізацією положень УА для подальшого повноправного членства України в ЄС.

Захід супроводжувався цікавими питаннями та жвавою дискусією. Окремі студенти факультету управління фінансами та бізнесу взяли активну участь в обговоренні поставлених проблем, а також висловили певні побажання щодо представленого онлайн спецпроекту.

Захід відбувся в рамках реалізації проєкту Жана Моне Програми Еразмус+ 599469-EPP-1-2018-1-UA-EPPJMO-СоЕ «Західноукраїнський дослідницький центр з європейських студій» факультетом міжнародних відносин спільно з факультетом управління фінансами та бізнесу Львівського національного університету імені Івана Франка.

Усі фото можна переглянути за посиланням : https://drive.google.com/drive/folders/10pKzCZN7c35RdvqM11NC8pyHnUBEkgiB