ВІДКРИТА СИМУЛЯЦІЙНА ГРА «МОДЕЛЮВАННЯ ЗАСІДАННЯ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ КОМІСІЇ»

25.04.2023 | 16:49

12 та 21 квітня 2023 року у два етапи відбувся спільний публічний захід кафедри економіки та публічного управління, кафедри європейських та регіональних студій, кафедри європейського права

ВІДКРИТА СИМУЛЯЦІЙНА ГРА «МОДЕЛЮВАННЯ ЗАСІДАННЯ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ КОМІСІЇ»

В рамках реалізації проєкту  «Спільні політики ЄС: стратегії узгодження для України» / JMM “European Union Common Policies – Alignment Strategies for Ukraine” (EUCPASU). 101047504 — EUCPASU -— ERASMUS-JMO-2021-HEI-TCH-RSCH (AGREEMENT NUMBER – 101047504 – EUCPASU)

12 квітня на першому засіданні студенти з факультету міжнародних відносин розповідали студентам з факультету управління фінансами та бізнесу про специфіку проведення засідань Європейської Комісії, зокрема:

  • Що таке Єврокомісія;
  • Регламент роботи Комісії;
  • Повноваження та головні напрями діяльності Комісії;
  • Склад та структура Комісії;
  • Специфіка та проведення засідань Комісії.

Дана інформація стала корисною для підготовки студентами факультету управління фінансами та бізнесу своїх доповідей (у ролі єврокомісарів).

21 квітня 2023 студенти факультету управління фінансами і бізнесу, у співпраці зі студентами факультету міжнародних відносин взяли участь у симуляційній грі «Модель діяльності Європейської комісії».

В рамках гри студенти мали змогу взяти на себе роль справжніх членів, від президента до єврокомісарів з різних сфер!

З вітальним словом виступили координаторка проєкту Оксана Краєвська, завідувачка кафедри економіки та публічного управління Галина Капленко, завідувачка Західноукраїнського  дослідницького центру з європейських студій Оксана Головко-Гавришева, учасник проєктної команди Василь Зеленко, які наголосили на актуальності абговорюваної проблематики, а також те, що на шляху європейської інтеграції України для молодих фахівців подібні управлінські навички можуть стати вкрай корисними вже у найближчому майбутньому. На сучасному етапі російського повномасштабного вторгнення в Україну європейські партнери нашої держави долучились до підтримки на різних напрямках, одним із яких стали запроваджені пакети санкцій проти агресора. Доповідачі вказали, що розуміння студентами таких механізмів, а також отримання поглиблених знань про діяльність європейських інституцій – це ще одна цеглинка для формування нової Української держави – в майбутньому члена Європейського Союзу.

Декан факультету управління фінансами та бізнесу Андрій Стасишин привітав учасників заходу та наголосив, що у сучасному нестабільному Україна знайшла свою підтримку на європейському континенті у вигляді тісної співпраці з Європейським Союзом, зокрема через підписання Угоди про Асоціацію, а тепер – через подання заявки на членство в ЄС. А обговорення підтримки Європейського Союзу через запровадження санкцій проти росії на конкретних кроках підтверджує таке співробітництво.

Організатори Моделі намагались відтворити атмосферу засідання Єврокомісії, дотримуючись відповідного регламенту роботи Комісії (C(2000) 3614). Зокрема, на порядку денному Єврокомісії були обговорені такі питання:

  1. 1. Доповіді єврокомісарів про:

✔ останні новини у їх відповідних сферах;

✔ обговорення допомоги Україні в умовах війни;

✔ обговорення ефективності уже запроваджених санкцій проти країни агресора – росії, а також щодо розроблення наступного санкційного пакету.

  1. Обговорення проблеми демонстрацій фермерів країн ЄС – сусідів України та наслідків щодо обмеження експорту української аграрної продукції до ЄС.
  2. Голосування про надання фінансової допомоги в сумі 100 мільйонів євро європейським фермерам у вигляді компенсацій «шкоди» через експорт українського зерна;
  3. Голосування про внесення обговорених пропозицій комісарів щодо ефективності діючих санкцій та запровадження нових до наступного пакету санкцій проти країни агресора.

Відтак, завдяки такій симуляційній грі студенти мали шанс ознайомитись з процесом проведення засідання Європейської Комісії і відчути себе справжніми її членами, що забезпечило всім учасникам чудові враження і незабутній досвід!