Вектори популяризації публічного управління в умовах сьогодення

01.11.2017 | 20:23

27 жовтня  2017 року на факультеті управління фінансами та бізнесу відбувся круглий стіл на тему: «Вектори популяризації публічного управління в умовах сьогодення», організований кафедрою економіки та менеджменту.

Мета круглого столу: напрацювання і обговорення механізму взаємодії між органами державної і місцевої влади та освітою для забезпечення підготовки висококваліфікованих фахівців, а також проведення дискусії на теми:

  • Залучення студентів до практичної діяльності в органи державної і виконавчої влади.
  • Нова державна служба України: перспектива та розвиток для молодих спеціалістів.
  • Конкурс на заміщення вакантних посад державної служби в Головному управлінні ДФС у Львівській області: що потрібно знати майбутньому спеціалісту.
  • Залучення студентів до практичної діяльності в органи місцевого самоврядування.
  • Ринок праці в Україні, зокрема у Львівській області та в місті Львові.

У роботі круглого столу взяли участь:

  • Директор департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації МАНДЗІЙ ЛЮБОМИРА СТЕПАНІВНА.
  • Керівник міжрегіонального управління Нацдержслужби у Львівській та Закарпатській областях КОВАЛЬ ЯРОСЛАВ БОГДАНОВИЧ.
  • Заступник начальника Головного управління ДФС у Львівській області. Радник податкової та митної справи I рангу КРЕСЯК ВАСИЛЬ ВАСИЛЬОВИЧ.
  • Директор Львівського обласного центру зайнятості ІВАНЧУК ОКСАНА СТЕПАНІВНА.
  • Заступник директора Львівського міського центру зайнятості ВОЗНАНЕЛЯ БОГДАНІВНА.
  • Професорсько-викладацький склад факультету управління фінансами та бізнесу Львівського національного університету імені Івана Франка.
  • Слухачі спеціальності «Публічне управління та адміністрування».
  • Учасники наукового гуртка «Державотворець».

Роботу круглого столу відкрив голова організаційного комітету, декан факультету управління фінансами та бізнесу Стасишин Андрій Васильович, який привітав всіх учасників, озвучив мету та представив гостей. Запропонував під час роботи круглого столу обговорити найболючіші проблеми, які потрібно вирішувати для якісної підготовки висококваліфікованих кадрів та запропонував своє бачення механізму взаємодії між органами державної і місцевої влади та освітою для забезпечення підготовки висококваліфікованих фахівців.

 

 

 

Любомира Степанівна Мандзій, як представник виконавчого органу влади Львівської області та керівник Департаменту освіти і науки розпочала дискусію щодо практичної реалізації питань проекту резолюції круглого столу та запропонувала співпрацю щодо проходження стажування і практики студентам спеціальності «Публічне управління та адміністрування». Висвітлила бачення проблематики з точки зору як державного службовця, представника освіти і в минулому викладача (до 2016 року працювала на посаді доцента кафедри політології філософського факультету Львівського національного університету імені Івана Франка). Озвучила своє бачення забезпечення ефективної взаємодії необхідності перегляду концептуальних підходів до організації практики, де пріоритетом має стати не оформлення звіту після її проходження, а одержання професійних навичок та практичних компетенцій.

Заступник начальника Головного управління ДФС у Львівській області, радник податкової та митної справи 1 рангу Кресяк Василь Васильович ознайомив учасників з перспективами працевлаштування для студентів спеціальності «Публічне управління та адміністрування». Обговорили питання, які стосуються концепції єдності та співпраці між державними органами влади та громадянським суспільством. Ознайомив з діяльністю конкурсу на заміщення вакантних посад державної служби в Головному управлінні ДФС у Львівській області, запропонував тісну співпрацю у підготовці майбутніх спеціалістів.

Директор Львівського обласного центру зайнятості Іванчук Оксана Степанівна розповіла про ситуацію на ринку праці Львівської області, ознайомила з пропозиціями  на вакансії топ-менеджера. Ця вакансія має найбільшу конкуренцію на ринку працевлаштування. Наголосила на необхідності дієвого сприяння у вирішенні питань працевлаштування, а саме: постійне інформування студентів та випускників щодо можливостей їх працевлаштування та кар’єри, проведення роз’яснювальної роботи серед студентів щодо змін у чинних нормативних документах з питань працевлаштування, а також ведення постійного пошуку роботодавців, які можуть  запропонувати роботу випускникам та студентам, що бажають працювати під час навчання. Також запропонувала переглянули свої відносини з громадянським суспільством з метою забезпечення більш ефективної громадської участі в процесі прийняття рішень та удосконалення державної політики у сфері надання соціальних послуг у інших галузях, від боротьби з безробіттям до покращення якості освітніх послуг.

Заступник директора Львівського міського центру зайнятості Возна Неля Богданівна ознайомила з перспективами на ринку праці міста Львова, бо саме це місто в області потребує найбільше професійних кадрів. Наголосила на необхідності розробити механізм соціальної відповідальності студентів – сучасних випускників. Проблема полягає у незадоволенні існуючими вакансіями роботодавців – в першу чергу йдеться про недостатній рівень запропонованої заробітної плати. Зокрема, це стосується вакансій в бюджетній сфері ринку праці. Навіть збільшена кількість робочих місць та підняття зарплатні  у сфері освіти та державної служби не приваблює випускників відповідного профілю.

 

Студенти кафедри економіки та менеджменту та активні учасники наукового гуртка «Державотворець» теж активно приймали участь у роботі круглого столу. Цікавими були доповіді слухачів спеціальності «Публічне управління та адміністрування», які викликали дискусію серед учасників круглого столу. Студенти доповідали про своє бачення розвитку публічного управління та адміністрування в Україні та їх безпосередню участь у цих процесах. Доповіді були цікавими та професійними, що наочно показало про рівень професійної підготовки у Львівському національному університеті імені Івана Франка.

 

Учасники круглого столу задекларували свою готовність до активної і системної співпраці в процесі підготовки висококваліфікованих спеціалістів  з органами влади всіх рівнів та громадськістю. Внаслідок обговорень дискусійних моментів учасники круглого столу сформували пропозиції щодо вдосконалення процесу організування та проведення навчальної практики. На думку учасників, необхідно створити для працедавців експериментальну базу студентів, які йдуть на практику (на основі поданих резюме). Також працедавцям слід зустрічатися зі студентами, які планують у них проходити практику. Домовилися створити сприятливі умови для стажування у вільний від навчання час для студентів спеціальності «Публічне управління та адміністрування».

 

 

 

Наприкінці роботи круглого столу в.о. завідувача кафедри економіки та менеджменту Комарницька Ганна Омелянівна подякувала учасникам круглого столу за конструктивні дискусії та пропозиції, та запевнила, що всі вони будуть обговорені й враховані при подальшому напрацюванні рекомендацій щодо практичного втілення цих питань та при розробці методичних матеріалів, які розроблятимуть працівники кафедри для підготовки професійних кадрів у публічній сфері.

 

Голова організаційного комітету, декан факультету управління фінансами та бізнесу Стасишин Андрій Васильович при закритті роботи круглого столу наголосив на тому, що зібрання такого рівня дає всі підстави стверджувати про необхідність таких  дискусій, обговорень та пропозицій, які мали місце під час роботи круглого столу. Такі круглі столи сприятимуть не тільки реалізації нових ідей і новацій у сфері публічного управління Львівського регіону, а й України в цілому. Запевнив всіх в тому, що проголошена мета круглого столу є амбіційною за змістом і задумом, адже розробка пропозицій щодо підвищення ефективності діяльності інституцій державної влади та місцевого самоврядування є запорукою реформ, ініційованих органами влади в Україні. А напрацювання і обговорення механізму взаємодії між органами державної і місцевої влади та освітою для забезпечення підготовки висококваліфікованих фахівців є надзвичайно актуальною проблемою та вимагає термінового вирішення. Подякував всім учасникам круглого столу за конструктивний діалог і актуальні пропозиції  та запропонував збирати такі круглі столи частіше.