УПРАВЛІНСЬКА НАУКОВА ШКОЛА ЯК ЯДРО СТРАТЕГІОЛОГІЇ РОЗВИТКУ ДЕРЖАВИ

03.08.2016 | 21:47

На факультеті управління фінансами та бізнесу Львівського національного університету імені Івана Франка функціонує наукова школа, започаткована професором Карпінським Б.А. за загальним напрямом досліджень: «Формування та реалізація підходів управлінського контролю в стратегіології розвитку національного господарства».

Управлінською науковою школою сформовано базові основи стратегіології розвитку економічної системи держави зі спрямованістю на фінансове благополуччя, зростання здоров’я і довголіття нації, визначено місце глобальних фінансових викликів. Вперше виокремлено негативну синер­гіч­ність на прикладі фінансової продуктивності, яка підтверджується значним її падінням порівняно зі змінами окремих складових з огляду на фінансову кризу. Проведено оцінювання і порівняння впливу глобальних фінансових викликів на динаміку диспропорцій фінансової продуктивності в Україні. Запропоновано захо­ди вдосконалення моніторингу фінансової ситуації, що дозволить прий­ма­ти обґрунтовані управлінські рішення в інтересах розвитку економічних систем.

Проведено системні дослідження щодо визначення сутності держави-анексора та проведено оцінювання фінансових втрат України від її дії (Крим), запропоновано комплексні заходи з мінімізації даних втрат (лише фінансово-ресурсні втрати від дій держави-анексора сягають до 0,5 трлн дол. США).

Синтезовано парадигму державотворчого патріотизму нації на основі податкової домінанти, що дозволяє вперше в світовій практиці перейти від досліджень проблематики патріотизму на якісному рівні до кількісного його оцінювання і порівняння. Реалізація цієї парадигми на національному рівні дозволятиме забезпечити понад 2 млрд грн додаткових надходжень у державну скарбницю.

За пріоритетними розробками управлінської наукової школи (понад 20) проводиться їхня реєстрація на авторське право в Державній службі інтелектуальної власності України із напрямів: управління і економіка національного господарства; формування та функціонування державотворчого патріотизму нації з позиції кількісної (податкової) домінанти; інструментарій та моделювання у фінансовій системі держави; управлінські механізми та підходи.