Участь кафедри економіки та публічного управління у міжнародному воркшопі «Мультидисциплінарні виклики у сфері європейської інтеграції: досвід Балканських країн».

21.04.2021 | 01:21

14-15 квітня 2021 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбувся ІІІ Міжнародний онлайн-воркшоп Центру досконалості імені Жана Моне «Західноукраїнський дослідницький центр з європейських студій». Тема воркшопу «Мультидисциплінарні виклики у сфері європейської інтеграції: досвід Балканських країн». Захід провели в рамках реалізації проєкту імені Жана Моне 599469-EPP-1-2018-1-UA-EPJMO-СоЕ: Західноукраїнський дослідницький центр з європейських студій.

Обговорювали досвід викладання і дослідження європейських студій у Балканських країнах,  вплив досліджень у сфері європейських студій на національні практики законодавчого і регуляторного узгодження зі стандартами ЄС у сфері цифрової економіки, електронної комерції, цифрових індустрій тощо у Балканських країнах та державах Східного партнерства, виклики для європейських студій у країнах Балкан і Східного партнерства.

Детально розглядали ці та інші теми фахові дослідники з низки освітніх та наукових установ. Іноземні учасники:  Зальцбурзький університет (професор Франц Кок та професорка Дженета Карабеговіч), Університет Граца (професор Томас Крюсманн), Університет Пріштіни (професор Афрім Хоті), Академія економічних досліджень Молдови (професорка Родіка Круду),  Університет Рієки (докторка Іва Парента),  Університет Сараєво (професорка Неджма Джановіч), Університет Брюсов (доцентка Анна Хворостянкіна).

Учасники з України:  КНУ імені Тараса Шевченка (професорка Ксенія Смірнова), НУ «Києво-Могилянська Академія» (професор Роман Петров), Ужгородський НУ (доцент Петро Токар), Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова (професорка Мар’я Нестерова).  Львівський національний університет імені Івана Франка представляли доцентка Оксана Головко-Гавришева, доцентка Оксана Краєвська, доцентка Маріанна Гладиш.

Учасники воркшопу обговорювали виклики європеїзації освітнього і наукового простору у пострадянських і посттоталітарних суспільствах. Висвітлювалися проблеми:

  •  верховенства права,
  • протидії ксенофобії і сприяння міжкультурній комунікації,
  • регіоналізації і посилення опірності країн Європи,
  • узгодження національного законодавства з кримінальних питань,
  • захисту конкуренції і реалізації відповідного договірного регулювання між ЄС та країнами Балкан і Східного партнерство.

Особливу увагу доповідачі воркшопу приділили питанням досліджень у сфері європейських студій. У тому числі наголосили на актуальних проблемах в освітніх системах і системах управління науковою діяльністю у країнах регіону. Слухачами воркшопу стали учасники із різних куточків України: Львова, Києва, Житомира, Запоріжжя тощо.

Доцент кафедри економіки та публічного управління доцент Василь Зеленко виступив у ролі спів-модератора заходу. Студенти спеціальності «Публічне управління та адміністрування» груп УФП-11с, УФП-12с та ФФУ-11с взяли участь у заході у ролі слухачів.

       

Реалізація  заходу відбувалася за підтримки Національного Еразмус + офісу в Україні та у співпраці із Національним університетом «Києво-Могилянська Академія».

Проєкт 599469-EPP-1-2018-1-UA-EPJMO-СоЕ: ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ ДОСЛІДНИЦЬКИЙ ЦЕНТР З ЄВРОПЕЙСЬКИХ СТУДІЙ реалізовується Центром досконалості імені Жана Моне «Західноукраїнський дослідницький центр з європейських студій» у співпраці із факультетом міжнародних відносин та факультетом управління фінансами та бізнесу Львівського національного університету імені Івана Франка.