Тренінг «Ніколи не йдіть на компроміс. Комунікації в сучасній системі «викладач-студент»

28.02.2022 | 12:53

23 лютого 2022 року відбулося засідання Ради порадників факультету управління фінансами та бізнесу. Цього разу практикуючий психолог Психологічної служби Львівського національного університету імені Івана Франка Незабитовська Світлана провела для порадників тренінг «Ніколи не йдіть на компроміс. Комунікації в сучасній системі «викладач-студент».

Як стверджують автори Крістофер Восс та Тал Рез однойменної книги «Ніколи не йдіть на компроміс. Техніка ефективних переговорів», «Життя – це серія постійних переговорів. Ми домовляємося про ціну на вживане авто, про заробітну платню чи те, хто виконуватиме хатні справи в нашій сім’ї. Фактично це єдиний прийнятний спосіб добитися чогось від іншої людини…».

У комунікації між викладачем та студентом також постійно відбуваються переговори. Вони виникають при безпосередньому спілкуванні викладача зі студентом в аудиторії (при проведенні індивідуальних, групових і масових заходів) та поза навчальним процесом, та стосуються як наукової, так і навчально-виховної діяльності. При цьому надзвичайно важливо, щоб викладач умів підтримати студента, вислухати його, організувати та залучити до роботи, стимулювати до інтелектуальної ініціативи й пізнавальної активності студентів, а при конфліктній ситуації – збагнути причину та механізм її виникнення, знайти підходи до врегулювання, що сприятиме як підвищенню ефективності у професійній діяльності, так і налагодженню взаємовідносин у навчальному процесі.