Система електронних закупівель PROZORRO: нові можливості

12.10.2017 | 23:00

10.10.2017 р. у рамках заходів до Дня Університету кафедрою державних та місцевих фінансів факультету управління фінансами та бізнесу ЛНУ ім. Франка організовано зустріч студентів із координатором Центру компетенції PROZORRO у Львівській області Сімкою Мирославом Олеговичем.

Під час зустрічі Мирослав Олегович розповів про філософію ProZorro – електронної системи публічних закупівель, яка прийшла на зміну паперовим державним тендерам. Доповідач зазначив, що «сьогодні ProZorro – це візитівка України в світі, яка є прикладом справжньої реформи, проведеної спільними зусиллями бізнесу, влади та громадянського суспільства».

У своїй доповіді Сімка М.О. детально розповів про проведення процедур закупівель у системі «ProZorro», наголосивши на тому, що відповідно до ЗУ «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII вже сьогодні здійснено повний перехід на нову, електрон­ну їх систему. Доповідач також звернув увагу на сервіс пошуку даних з відкритих джерел щодо використання державою бюджетних коштів – «Пошуково-аналітична система 007» (http://www.007.org.ua), зазначивши корисність даного ресурсу для студентів у наукових дослідженнях. Це веб-ресурс, мета якого – забезпечити простий спосіб пошуку та візуалізації даних, на якому об’єднано відкриті дані з spending.gov.ua (проект «Є-data»), data.gov.ua (Єдиний державний портал відкритих даних), http://www.spfu.gov.ua (Фонд державного майна України), ukrstat.gov.ua (Державна служба статистики України), prozorro.gov.ua (сайт проекту «ProZorro»).

На думку доповідача, на етапі формування концепції та запуску проекту «ProZorro» найважливішу роль відіграли громадські організації, адже проект розпочинався саме на волонтерських засадах, проте базується на співпраці: держави (яка встановлює загальні правила гри), бізнесу (у тому числі комерційних майданчиків, які відповідають за залучення постачальників та клієнтську підтримку) та суспільства (що здійснює моніторинг та контроль).

Формат цієї зустрічі викликав багато дискусій та обговорень як серед студентів, так і серед викладачів. Звернуто увагу було і на те, що проект «ProZorro» включає навчальні механізми, а саме на сайті prozorro.gov.ua доступний модуль бізнес-аналітики bi.prozorro.org та інформаційний онлайн-ресурс infobox.prozorro.org, представлено нормативну інформацію, бібліотеку типових специфікацій і надано можливість учасникам спілкуватися в рамках форуму-практикуму.

Попри те, п. Мирослав зазначив на необхідність організації ефективного та прозорого здійснення державних закупівель, висловивши сподівання, що наші майбутні фахівці спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» долучаться до експертів у сфері публічних закупівель PROZORRO та стануть сподвижниками нових ініціатив.