Студентський науково-практичний семінар на тему «Формування фінансової стратегії підприємства в умовах війни»

02.11.2023 | 16:26

На кафедрі фінансових технологій та консалтингу 18 жовтня 2023 р. в рамках Дня Університету проведено студентський науково-практичний семінар на тему «Формування фінансової стратегії підприємства в умовах війни», модератором виступила д.е.н., професорка Ірина Тяжкороб. У семінарі взяли участь студенти 4 курсу бакалаврату.

На семінарі було визначено, що значні втрати матеріальних, фінансових і трудових ресурсів актуалізують необхідність розробки фінансової стратегії підприємства. Зазначено, що підприємства, які змогли адаптуватись до складних умов господарювання, мали певний план стратегічних дій. Обговорено загальні принципи та послідовність розробки стратегічного плану підприємства.

Студентами проаналізовано вплив чинників зовнішнього фінансового середовища на діяльність українських підприємств за допомогою методів PEST- та SNW-аналізу. Крім того, зосереджено увагу на складових аналізу внутрішнього фінансово середовища підприємств. Встановлено, що основними чинниками, що впливають на вибір стратегії підприємства в умовах війни, є: вимушена евакуація підприємств, міграція населення, зниження купівельної спроможності населення; втрата клієнтів; проблеми з експортом товарів через логістичні труднощі, встановлені валютні обмеження; зниження імпорту комплектуючих товарів і напівфабрикатів.

Студенти продемонстрували вміння використання методів прийняття стратегічних фінансових рішень, зокрема, методів портфельного аналізу для вибору фінансової стратегії: моделей BCG, GE/Mc Kinsey, ADL/LC, Ж. Франшона і І. Романе, а також інтегрованої моделі  BCG та Du Pont.

Вміння обґрунтовувати вибір альтернативних фінансових стратегій підприємства сприятиме формуванню у студентів стратегічного мислення та системи спеціальних знань для майбутньої успішної професійної діяльності.