Просто про складне “Що таке Гроші і хто такі Банкіри?”

03.06.2021 | 21:20

4 (7), 2021

Слобода Лариса Ярославівна

кандидат економічних наук

доцент кафедри фінансового менеджменту

 

Я пропоную Вам невеличку мандрівку у пізнання справжньої суті грошей та розуміння хто такі банкіри – люди, які безпосередньо причетні до створення, збереження, розподілу та перерозподілу грошей у світі.

Звичайно в сучасні часи турбулентності всі ми чуємо про фінансову кризу, нестачу грошей, безробіття, соціальну нерівність, переживання з приводу нестачі благ та погіршення якості життя, і свідомо замислюємося над тим, чому у нас саме так. А поміж тим є люди, що стають багатшими та успішнішими, і ви можете зустріти їх у списку Forbes та не тільки J  Адже кількість грошей в світі не змінилася – вони завжди є в достатній мірі – вони просто перерозподіляються між юрисдикціями, економіками, галузями, корпораціями, спільнотами, сім’ями та окремими людьми. Гроші є вільними просторовими потоками та йдуть у більш актуальні сфери діяльності, слідують за талантами, міняють форми, трансформуються у інші блага, переходять у віртуальний світ – мігрують туди, де їх чекають, цінують та приймають із задоволенням! Гроші слідують за Вашою життєвою позицією та внутрішньою енергією через реалізацію Ваших унікальних талантів та матеріалізацією Ваших істинних бажань!

Оскільки сьогодні просто про складне, то я з радістю відкриваю Вам секретні двері до основ фінансового успіху та відповідальності. Ми не будемо говорити про економіку та фінанси в класичному розумінні. Я проведу Вас до витоків фінансів через ключові правила істинного банкіра! Але у цих правилах Банкіром будете Ви для самих Себе! Це значно цікавіше та цінніше! Отож тримайте Ключі і будьте впевнені, що малий бізнес та глобальні фінансові корпорації керуються цими ж простими принципами!

Правило 1. Гроші це прояв Вашої Енергії, яка проходить живим потоком через Ваше повсякденне життя, Ваші особисті границі любові і поваги до себе, життєві принципи, унікальні таланти та дари, задоволення своїх потреб та здійснення бажань. Гроші люблять щасливих людей, що цінують себе, свій час, свої здібності, дбають про своє здоров’я та уміють радіти сонцю. Якщо говорити мовою банкірів – це Ваш власний капітал та основа корпорації під Вашим іменем, і Ви відповідальні за поповнення та захист капіталу цієї корпорації, за цілісність її кордонів та зростання ринкової вартості. Отож, пам’ятайте, що Ви є Діамантом, який активізує енергію грошей і їх прийде рівно стільки, скільки ви зможете прийняти та утримати! Нова посада Head of Human Energy – одна з найбільш оплачуваних у міжнародних корпораціях. Скільки Вам буде достатньо для реалізації бажань? Складіть список хочу зі 100 позицій, не стримуючи уяву! Відкрийте біографії відомих людей, почитайте про їхні життєві історії, цінності та стратегії, відчуйте їх життєву позицію і запитайте себе – а як це для мене?

Правило 2. Гроші тісно пов’язані із сімейними цінностями. Саме родина – батько й мати, брати, сестри, коханий чоловік чи жінка, діти, гармонійні відносини з ними є вашим тилом та цінною підтримкою на шляху до фінансового успіху. Адже Ви є унікальним і єдиним поєднанням найкращих якостей вашого батька та матері. Працюйте над покращання стосунків із рідними – адже за психологією багатства грошові потоки, кар’єрні віхи та нові можливості приходять до нас по лінії батька, а примноження капіталу, його збереження та накопичення – це матеріальний прояв гарних відносин з матір’ю. До речі, якщо аналізувати структуру власності міжнародних фінансових корпорацій – то кінцевими бенефіціарами у 90% випадках є родичі (за схемою мати-син, батько-донька, чоловік-дружина), а наявність у структурі управління фінансових груп так званих Family Offices свідчить про те, що одні сім’ї обслуговують бізнес інших сімей. Все просто – хочете перевірте!

Правило 3. Гроші передбачають свободу вибору та багатоваріантність подій. Оскільки грошові потоки люблять простір, то течуть вони туди, де вільніше. Пригадайте бестселлер про стратегію блакитного океану, в якій основною ідеєю є відмова від жорсткої конкуренції і пошуку вільних «блакитних океанів» – сегментів ринку, на яких немає конкуренції, оскільки не встановлені правила і стандарти, і саме це дозволяє зробити значний стрибок та нівелює конкуренцію. Так само і для кожного з нас – гроші приходять на вільне мислення, на внутрішню свободу вибору, на нові рішення щодо старих проблем. Якщо Вам видається, що є тільки один шлях, одна робота, одне рішення проблеми – розслабтеся і напишіть 10 різних варіантів і ви будете просто вражені наскільки Ви себе обмежували! Виберіть той варіант, що більше подобається або інтегруйте кілька. Часом мистецтво сказати слово «ні» переводить фінансовий потік на ранг вище. Гроші підтримують цінність свободи у всіх її проявах, в принципі, для цього вони нам і потрібні J

Правило 4. Гроші потребують поваги та примноження. Цінуйте свій час, свій вклад і те, чим володієте. Гроші теж люблять підрахунок і баланс, а також інвестиції. Найцінніші інвестиції – це інвестиції в себе, в своє здоров’я, стосунки, освіту, красу та емоційний інтелект. Поважайте кожну гривню, як золотий злиток. Банкіри ведуть бюджет своїх доходів та витрат (Budgeting), формують план інвестицій, управляють активами та пасивами, а баланс банку складається кожен день. А як щодо бюджетування у Вашому житті? Який процент на інвестиції Ви очікуєте в майбутньому? Який у Вас баланс в кінці дня?

Правило 5. Гроші  – це ваш внутрішній чек цінності, яку ви даєте світу і тільки Ви визначаєте його суму. Гроші мають цінність відповідно до вкладеної енергії на їх отримання. Відповідно наскільки Ви цінуєте себе, свої дари, таланти, час, працю, ресурси, інвестиції в себе – все це впливає на ваші доходи, що виражаються у внутрішньому чеку. Це про самооцінку, не завищену, не занижену – а реальну, Вашу внутрішню! Який рівень оплати праці мотивуватиме вас викладатися на 100%? Забудьте про страхи, що нав’язують Вам інші з метою отримати ваш ресурс якомога дешевше. Не віддавайте іншим право оцінювати Вас! Тільки Ви знаєте чого достойні і скільки коштують ваші уміння й навики! Формуйте свій план, власні правила гри, слідуйте їм та працюйте! Пам’ятаєте про суть банківництва? Як залучити ресурси якомога дешевше у більшій кількості та на довший строк, а розмістити їх у активи якомога дорожче, диверсифіковано та на короткі терміни. Так утворюється Маржа, по суті різниця між цінностями. Можливо краще, щоб ця маржа належала Вам?

Правило 6. Гроші йдуть на відкриті можливості. Відкритість світу,  інноваціям та новим пропозиціям ширше відкриває двері фінансового успіху. Розширення внутрішніх границь та мислення на основі інсайтів створює нові фінансові потоки, навіть у кризові часи. Пам’ятайте, що криза – це просто новий виток для росту, а циклічність притаманна не тільки економічним процесам. Ваше життя також циклічне! Тому станьте серфінгістом  – купуйте коли всі продають, та продавайте, коли інші купують – і ви будете драйвувати на власній хвилі успіху. Банкіри знають як формується Cash-Flow – вхідні та вихідні грошові потоки корпорації – і як вони рухаються. Міняйте мислення – розширюйте границі і формуйте власний cash-flow! Попрацюйте зі своїми страхами, подякуйте їм за оберіг та зробіть крок до нових можливостей та інтеграції!

Правило 7. Гроші як наслідок комунікацій та уміння спілкуватися! Ваше уміння спілкуватися з людьми, нагалоджувати нові знайомства, контактність є цінним ресурсом в сучасному світі. Ці активи допомагають розширювати кордони вашого особистого впливу та формують особистий бренд (Self-Branding). Чому як ви думаєте найвпливовіші фінансові групи носять ім’я своїх власників (Edmond de Rothschild,  Morgan Stanley, Berkshire Hathaway)? Мабуть вони знали секрети. Отож станьте дипломатом та майстром комунікацій. Оцінки показують, що витрати на маркетинг та CRM комунікації у міжнародних банкірів зросли з 5% до 15% за період 2020 року. Тому цінуйте свої контакти та особисті зв’язки, тому що це сприяє капіталізації Вашого особистого бренду та забезпечує необхідний рівень підтримки. В сучасному світі пандемії репутаційний капітал та нематеріальні активи мають більшу внутрішню вартість, аніж гроші (Reputational Capital), та приносять дивіденди. Як думаєте скільки коштує база даних ваших контактів у соціальних мережах коли ними діляться платіжні сервіси? Пограйте в цікаву гру Життєвий капітал – це допоможе Вам подивитися де ви знаходитеся в даний момент, як ви використовуєте можливості, формуєте проекти, домовляєтеся про партнерство. Якщо ви не можете скористатися можливістю – продайте її іншому, знайдіть взаємовигідну співпрацю, запросіть друзів! У великі проекти йдіть командою та окресліть правила гри завчасно.

Правило 8. Гроші дружать з часом та ризиком! Чому депозити та кредити завжди мають часовий вимір, так само як і інвестиції? А ще вони рухаються циклічно, тобто по кривій – знизу вгору із певною волатильністю – це не є сталий вимір вартості! Адже Ви змінюєтеся й життя теж! Банкіри знають, що час – це найдорожчий ресурс у житті в кожного з нас, але його й найлегше купити через залучення досвіду інших людей. Ризикуйте зважено, беріть страховку, оцінюйте отриману вигоду відповідно до часу, який ви витратили на певний проект чи завдання (Time & Money), та шукайте тих, хто заплатить за ваш досвід більше.

Правило 9. Гроші люблять тишу, а знання примноження. Так як в океані наступає штиль, і припливи та відпливи вгамовуються, так само і гроші люблять тишу, щоб вибрати простий вектор руху для примноження. Це Ваш час для навчання та саморозвитку (Self-development) – вчіться, розвивайте таланти, інтегруйте, шукайте нові рішення, купуйте позитивний досвід професіоналів через тренінги (це дешевше ніж витрачати час, щоб здобути власний), поповнюйте портфель своїх активів. Подбайте про фінансову безпеку та диверсифікацію активів, а також про спокійну мудру атмосферу гармонії у вашому житті. Чи знайомі Ви особисто з мільйонерами, а скільки Ви знаєте мов, що нового Ви вивчили за останніх півроку, де Ви відпочивали, що Ви читали? Це теж ключові питання для примноження грошей.

Правило 10. Гроші працюють на Вас, а не Ви на гроші! Чим швидше Ви реалізуєте цю модель у Вашому житті, тим більше часу у Вас залишатиметься на приємності для себе, подорожі, сім’ю, дітей, хобі тощо. Формування пасивного доходу – це ключове питання фінансової грамотності в нашій країні. Чи знаєте Ви про Закон Парето – що 20% грамотної праці здебільшого приносять  80% доходу? Що 80% багатств на планеті належить 20% сімей? Не витрачайте свій ресурс надмірно! Не потрібно працювати багато – потрібно працювати мудро! Що ви чули про професійне вигорання? А давно Ви ходили у тир? Чи вмієте Ви «стріляти в десяточку»? Це теж мистецтво і до грошей має пряме відношення.

Правило 11. Віддати десятину на благодійність! Віддавати десятину із доходів на благо – це древнє правило багатства та спосіб скинути надлишковий потенціал грошей. Звичайний процес обміну. Це як очищення балансу корпорації для формування ніші позитивного подальшого росту. Так, за визначенням Чарльз Філлмора «Десятина вносить у свідомість почуття божественного порядку…. Це – найнадійніший спосіб показати багатство». Зауважте, що багаті люди світу та глобальні фінансові корпорації мають у своїй структурі благодійні фонди. Як думаєте для чого? Так вони дотримуються древнього біблійського закону. Чому на Ваш погляд, Марк Цукерберг подарував частину акцій компанії Facebook Inc. (що є однією з найбільших інтернет-компаній у світі в списку «Fortune 500» та має платіжну ліцензію Fintech) коли у нього народилася донька Макс? Вашого насправді є стільки – скільки Ми віддали! Це своєрідний спосіб подякувати Вселенній за те, що у Вас є сьогодні J

Правило 12. Гроші люблять щасливих людей! Визначте що приносить вам щастя! Які гроші Ваші і які у Вас стосунки з енергією грошей? Це як підніматися на вершину гори чи ніжитися на сонечку побережжя океану. Хто що любить. Мій варіант – другий, я гедоніст – і як тільки я почала йти своїм шляхом задоволення від життя, мої фінансові потоки збільшилися в 2Х, а потім в 5Х, поступово переходячи в 8Х. І це дуже цікавий процес внутрішніх трансформацій! А що любите Ви? Дізнайтеся за тестом https://empower.me/quiz/

Приймайте, застосовуйте, збагачуйтеся, насолоджуйтеся й діліться!

Будьте Здорові, Любимі, Щасливі та Багаті! Грошей усім нам!