Просто про складне “Чому критичне мислення таке важливе?”

25.05.2021 | 19:24

            1 (4), 2021

             Голинський Юрій Олегович

кандидат економічних наук

доцент кафедри фінансового менеджменту

 

Кращі навички критичного мислення – причина суттєвих позитивних змін у вашому житті.

Мабуть, усі погодяться, що якість нашого життя дуже сильно залежить від якості прийнятих нами рішень. Дивовижно, але за деякими дослідженнями доросла людина приймає щодня близько 35 тис. свідомих рішень! Тож можна лише уявити собі, наскільки кращим було б наше життя якби існував механізм, за допомогою якого ми б могли приймати найкращі із можливість рішень кожного дня. Власне, такий механізм існує і називається критичним мисленням. Навчання таким навикам безумовно матиме вплив на всі аспекти вашого життя.

Що ж таке критичне мислення?

За визначенням Foundation for Critical Thinking, критичне мислення – це  інтелектуально дисциплінований процес активного та вмілого осмислення, аналізу, синтезу та/або оцінки інформації, зібраної на основі спостережень, досвіду, роздумів, міркувань чи спілкування, як керівництво до переконань та дій.

Але якщо ж просто про складне, то критичне мислення – це «розумне, рефлексивне мислення, яке зосереджене на вирішенні того, у що вірити чи робити», чи “вирішити, що правда і що ти повинен робити”, а якщо супер-коротко – «думати про мислення»

Які ключові переваги хороших навиків критичного мислення?

  1. Кар’єрний успіх

У багатьох професіях критичне мислення є невід’ємною складовою. Фінансисти, управлінці, аналітики, бухгалтери, юристи, лікарі, інженери, репортери та вчені повинні часто застосовувати критичне мислення. Коло цих професій щороку зростає. Критичне мислення стане вам у пригоді, коли потрібно аналізувати інформацію, систематично вирішувати проблеми, генерувати інноваційні рішення, стратегічно планувати, творчо мислити, презентувати свої роботи чи ідеї іншим так, щоб їх можна було легко зрозуміти. За даними Всесвітнього економічного форуму у Давосі критичне мислення завжди входить у топ навичок, які будуть потрібні для роботи в майбутньому. Окрім того, розвиток вашого критичного мислення може допомогти вам знайти роботу, оскільки багато роботодавців задаватимуть вам запитання на співбесіді або навіть даватимуть вам тест, щоб визначити, наскільки добре ви можете критично мислити.

  1. Кращі життєві рішення

Щодня ви приймаєте тисячі рішень, частина з яких (як, наприклад, вибір одягу) не потребують особливих роздумів. Але найбільш важливі рішення завжди є важкими і вимагають багато роздумів. Тут вам і стануть в пригоді такі навики.

  1. Шлях до щастя

Якість вашого життя багато в чому залежить від якості ваших рішень, але не менш важливою є якість ваших думок. Критичне мислення – чудовий інструмент, який допоможе вам краще зрозуміти себе і навчитися керувати своїми думками. Ви можете використовувати критичне мислення, щоб звільнитися від когнітивних упереджень, негативного мислення та обмежувальних переконань (limiting beliefs), які стримують вас у будь-якій сфері вашого життя. Критичне мислення може допомогти вам оцінити свої сильні та слабкі сторони, щоб ви знали, що ви можете запропонувати іншим, і в чому ви можете самовдосконалюватись. Також критичне мислення дозволить вам краще висловити свої думки, ідеї та переконання. Краще спілкування допомагає іншим краще зрозуміти вас, що призводить до менших конфліктів та непорозумінь для всіх.

  1. Інформаційна безпека

З кожним днем інформації стає все більше, доступ до неї щораз кращий, а значення її сприйняття стає вагомішим. Критичне мислення може допомогти вам перебрати шум. Гарна цитата американського політика Daniel Patrick Moynihan – «Ви маєте право на свою думку. Але ви не маєте права на власні факти“. Критичне мислення гарантує, що ваші думки є добре поінформованими та базуються на найкращих з існуючих науково перевірених фактах. Окрім того, ви стаєте більш впевненими, коли розумієте, що оточуючі довіряють вашим обдуманим думкам. Все це особливо важливо в сьогоднішній час – час масових фейків про пандемію, поширення вірусу та вакцинацію.

  1. Кращі стосунки

Критичне мислення робить вас більш відкритими, ви краще розумієте точку зору інших. Той, хто мислить критично, завжди є більш емпатійним і вміє краще ладнати з людьми різних темпераментів.  У той же час, ви краще зможете виявляти моменти, коли інші поводяться нещиро, не враховують ваших інтересів або намагаються маніпулювати вами.

  1. Кращі громадяни

Нагадаю про напис, який прикрашає фасад головного корпусу нашого університету – «Patriae decori civibus educandis» («Освічені громадяни – окраса Батьківщини»). Того, хто мислить критично, рідше вражає ворожа пропаганда або охоплює масова істерика. Вони краще помічають фейкові новини, коли бачать їх. Той, хто критично мислить, здатний бачити обидві сторони будь-якого питання і, швидше за все, зможе генерувати якісні двосторонні рішення.

Тож як покращити свої навики критичного мислення?

Багато над цим працювати – як бачимо, воно того варте. А почати можна із чудових порад, які можна знайти на платформі TED – 5 tips to improve your critical thinking – Samantha Agoos –  https://www.youtube.com/watch?v=dItUGF8GdTw