Про співпрацю органів влади, громадськості та ІТ-сектору: в рамках участі викладачів кафедри цифрової економіки та бізнес-аналітики у Цифровій антикорупційній конференції

08.12.2021 | 06:42

7 грудня 2021 р. викладачі кафедри цифрової економіки та бізнес-аналітики факультету управління фінансами та бізнесу Львівського національного університету імені Івана Франка Ірина Шевчук, Богдан Депутат, Оксана Васьків та Анна Старух прийняли участь у Цифровій антикорупційній конференції, яка відбулася за фінансової підтримки Європейського Союзу і Black Sea Trust for Regional Cooperation, проєкту German Marshall Fund США.

Метою проведення конференції є допомогти громадянському суспільству, яке бореться з корупцією у регіоні Центрально-Східної Європи (і зокрема в Україні), розширити власну професійну мережу з представниками ІТ-сектору для спільних проєктів.

Основним завданням проведення заходу такого плану є можливість в учасників поділитися підходами до роботи на перетині прозорості, підзвітності, доброчесності і доступу до інформації з одного боку та розробки цифрових інструментів з іншого; дізнатися та спробувати наявні цифрові антикорупційні інструменти, й отримати зворотній зв’язок від колег.

Організатори конференції:

  • ГО «Антикорупційний штаб» (м. Київ, Україна)
  • Трансперенсі Інтернешнл Естонія (м. Таллінн, Естонія)

Спікери заходу (Джон Вруші, Координатор досліджень у Секретаріаті Трансперенсі Інтернешнл у Берліні; Міхай Фазекаш, Науковий директор Інституту урядової прозорості, Будапешт; Антон Порецьков, Керуючий партнер та директор RBC Group Україна; Олексій Соболев, Виконавчий директор ДП Прозорро.Продажі) окреслили з точки зору державного сектору, приватного сектору, НУО та наукових кіл, як цифрові рішення сприяють боротьбі з корупцією у різних правових та культурних умовах. Наголосили на тому як антикорупційні зусилля та дії змінилися в цифровому світі. Продемонстрували на конкретних прикладах, що цифрові інструменти є доволі ефективними у боротьбі з корупцією. При цьому, звернули увагу учасників конференції на переваги і проблеми використання цифрових засобів у боротьбі з корупцією та ролі дійових осіб у даному процесі.

Крім того, відбулася демонстрація наявних інноваційних рішень для боротьби з корупцією, зокрема таких:

  • Rahapada – платформа, яка візуалізує всі дані політичного фінансування Естонії з 2013 р.;
  • Banipartide – платформа, яка збирає дані щодо політичного фінансування в Румунії з 2006 по 2021 рр.;
  • Manovalstybe.info –інструмент, присвячений висвітленню можливих конфліктів інтересів та нецільового використання державних коштів у Литві;
  • Word&Action – платформа, яка відстежує політичні обіцянки політиків Естонії, використовуючи відкриті джерела та прес-релізи, аналізуючи їх за власною системою оцінок та надаючи оновлення з тих питань, які можуть бути відредаговані або коментовані іншими членами спільноти, подібна функція до Вікіпедії;
  • STIRNA.info  – платформа, яка демонструє зв’язки політиків у Литві із національними та регіональними ЗМІ

Досвід, здобутий у ході дискусії про те, як країни Європи проходять реформи, щоб стати відкритими, ефективними та побудованими на принципах доброчесності та прозорості шляхом використання онлайн-програм та автоматизації послуг викладачі кафедри зможуть використовувати для налагодження ефективної співпраці із органами влади, громадськістю та ІТ-сектором як потенційними стейкхолдерами освітньої програми «Інформаційні технології в бізнесі», а також для викладання низки навчальних дисциплін.