Підсекція «Публічне управління в умовах викликів» Звітної конференції

24.02.2023 | 02:02

6 лютого 2023 року в рамках проведення Звітної конференції на факультеті управління фінансами та бізнесу Львівського національного університету імені Івана Франка відбулось секційне засідання кафедри економіки та публічного управління (підсекція «Публічне управління в умовах викликів»). У секційному засіданні,  яким керувала завідувачка кафедри економіки та публічного управління доцент Галина Капленко, взяли участь професорсько-викладацький склад кафедри та здобувачі наукових ступенів. Питання, які обговорювалися, є актуальними та дискусійними.

Під час заходу обговорювались такі науково-практичні доповіді:

  1. Глобалізаційні передумови трансформації та вдосконалення взаємовідносин держав і громадських об’єднань в Україні. Доц. Галина Капленко.
  2. Громадські практики консолідації на місцевому рівні. Доц. Андрій Стасишин.
  3. Державна політика соціальної мобільності та соціальної адаптації молоді у військово-армійському середовищі збройних сил України. Проф. Іван Парубчак.
  4. Розвиток соціального діалогу на державній службі в Україні. Проф. Ольга Руденко.
  5. Роль бюджетної політики у забезпеченні розвитку територіальних громад в умовах нестабільності: окремі аспекти. Проф. Галина Возняк.
  6. Вплив публічного управління на  процеси післявоєнного відновлення економіки. Доц. Олександра Вітер.
  7. Розвиток капіталізованих пенсійних схем як пріоритет державної соціальної політики в умовах післявоєнної кризи демоекономічного навантаження. Доц. Василь Зеленко.
  8. Екологічний стан земель сільськогосподарського призначення у національній безпеці держави. Доц. Інна Куліш.
  9. Державне та публічне управління пошуком стратегій для відновлення економіки та цивільної інфраструктури в умовах загроз агресора. Доц. Оксана Нагорнюк.
  10. Державна служба та її особливості. Доц. Наталія Пак.
  11. Управління міграційними процесами в Україні в умовах війни. Доц. Оксана Пікулик.
  12. Особливість роботи виконавчого комітету в органах місцевого самоврядування. Доц. Наталія Подвірна.
  13. Інформаційна безпека як складова національної безпеки України. Доц. Андрій Табачук.
  14. Аналіз тенденцій формування фінансового потенціалу інвестиційної діяльності суб’єктів малого підприємництва. Доц. Руслан Юрків.
  15. Сучасний ринок праці та компетенції, які необхідні молодим фахівцям для успішного працевлаштування. Асист. Ірина Сновидович.
  16. Мотиваційні аспекти діяльності державних службовців. Аспір. Іван Куцій.
  17. Міська рада: індекс публічності локальної демократії. Аспір. Степан Прокоп’як.

Виклики глобалізації та динамічний розвиток світових тенденцій зумовлює процес зростання управлінської діяльності та особливостей управлінської праці на визначення їх ефективності. Напрямки розвитку публічного управління та адміністрування залежать від вибору суспільством системи цінностей. На сьогоднішній день не втрачає актуальність питання вирішення ключових проблем публічного управління в Україні та робота в напрямку побудови цілісної та незалежної системи публічного управління, створення системи ефективного фінансового менеджменту, розробка системи відповідальності за порушення, забезпечення високого професійного рівня кадрів, підвищення якості надання послуг в сфері публічного управління, тощо. Проте війна внесла корективи. На перший план вийшло забезпечення ефективної роботи публічного управління в умовах війни з урахуванням нових ризиків та викликів.

Обговорення наукових тем супроводжувалось жвавими дискусіями. В загальному, проведення заходу призвело до обміну досвідом між викладачами та аспірантами кафедри, що в перспективі сприятиме посиленню наукової співпраці, проведенню міждисциплінарних досліджень, плануванню нових дисциплін вільного вибору студентів і ін.

На завершення засідання ухвалили рішення: активізувати та продовжувати наукові дослідження спільно зі здобувачами вищої освіти, оскільки належно організована науково-дослідна робота в навчальному процесі сприяє поглибленому засвоєнню навчальних дисциплін, розвиває критичне та аналітичне мислення, індивідуальні здібності, дослідні навички здобувачів вищої освіти, дозволяє здійснювати підготовку ініціативних фахівців, розвиває наукову інтуїцію, творчий підхід до сприйняття знань і практичне застосування їх для вирішення завдань і наукових проблем.

Кожен із нас робить свій внесок у наближення перемоги!

Все буде Україна! Слава Україні!