НЕФОРМАЛЬНА ОСВІТА ЯК СКАДОВА НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ

04.11.2023 | 19:25

Доповненням  до формальної освіти в навчанні здобувача є неформальна освіта, яка зазвичай організується у вигляді професійних курсів-тренінгів, майстер-класів або семінарів, та дозволяє підвищувати професійну кваліфікацію, розвиває навички міжособистісної взаємодії, посилює управлінські, організаторські, комунікативні компетентності (soft skills).

Здобувачі освітньої програми «Фінанси, митна та податкова справа» другого (магістерського) рівня, прагнучи до самовдосконалення, поглиблення практичних знань в сфері фінансів, а також виходячи з умов постійного оновлення інформації та законодавчих змін в період війни, поєднують елементи неформальної та формальної освіти при вивченні вибіркової освітньої компоненти «Управління фінансами територіальних громад» (викладач – доцент Оксана ЗАХІДНА).

Студентка групи УФФМ-11з Шеремета Любов пройшла і успішно закінчила курс «Ефективний бюджетний процес в органах місцевого самоврядування», наданий Асоціацією міст України через платформу масових відкритих онлайн-курсів Prometheus і підтвердила отримані знання сертифікатом. Значне місце в навчальному курсі відведено процесам формування дохідної та видаткової частин місцевих бюджетів (в т. ч. ТГ) та системі бюджетного вирівнювання.

Здобувачі вищої освіти Кравченко Богдана та Фольтович Діана також пройшли та завершили курс «Децентралізація в Україні – теорія та практика» через платформу Prometheus. Курс розповідає про поєднання теорії з практикою, реальні історії інноваційних рішень, що з’явились в різних територіальних громадах у процесі реформи. Після опанування всіх тем та складання тестів слухачі отримали сертифікати.

Отже, неформальна освіта в сучасних умовах розвитку стає джерелом поповнення необхідних знань, надає нові можливості для самореалізації особистості та сприяє  підвищенню професійної підготовки (hard skills)  яку сучасні роботодавці цінують найбільше.