Навички майбутнього – європейський підхід

23.05.2024 | 22:01

21 травня відбувся виховний захід за участі студентів групи УФФ-33 с та куратора групи к.е.н., доц. Сич О.А. на тему «Навички майбутнього – європейський підхід».

European Skills agenda – це стратегічний п’ятирічний план, що був розроблений Європейською комісією у 2020 році. Він спрямований на вдосконалення та нарощування навичок людей у ​​межах ЄС для задоволення потреб суспільства та економіки, що швидко змінюються.

Топ-5 навичок майбутнього фахівця, що затребувані в ЄС і забезпечуватимуть сталий та справедоивий розвиток суспільства:

  • Multilingualism – багатомовність
  • Digital literacy – цифрова грамотність
  • Critical thinking – критичне мислення
  • Entrepreneurship – підприємницькі здібності
  • Social engagement – соціальна заангажованість, емпатія.

Для нарощування цих навичок розроблено інструменти активізації підприємництва, вивчення мов, цифрової та медіа грамотності, впроваджуються підходи «навчання впродовж життя», де університети стають ініціаторами та осередками такого навчання.

Під час виховної години студенти дискутували щодо важливості навичок майбутнього та сформували власний рейтинг найкорисніших умінь молодої людини. На першому місці опинилась стресостійкість, уміння долати виклики сьогодення. Наступний soft skill – це комунікабельність, здатність працювати в команді. В трійку найважливіших навичок увійшло знання іноземної мови. Було наголошено на необхідності цифрової грамотності та можливості використання сучасних інструментів штучного інтелекту для долання мовного бар’єру – зокрема синхронного перекладу онлайн. Виховна бесіда дозволила окреслити орієнтири для молодих людей на шляху здобуття ними корисних навичок, що будуть затребувані на ринку праці – вітчизняному і європейському. Дізнавшись про корисні навички для побудови успішної кар’єри, кожен зміг побудувати власну траєкторію набуття чи вдосконалення існуючих знань та умінь, розставити правильні акценти.