НАУКОВИЙ СЕМІНАР НА ТЕМУ: “ПРОБЛЕМИ РЕФОРМУВАННЯ ОРГАНІВ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ В КОНТЕКСТІ ЗАПРОВАДЖЕННЯ ІНСТИТУТУ ПРЕФЕКТІВ” В РАМКАХ ХІV ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ФЕСТИВАЛЮ НАУКИ

15.05.2020 | 20:09

НАУКОВИЙ СЕМІНАР НА ТЕМУ: “ПРОБЛЕМИ РЕФОРМУВАННЯ ОРГАНІВ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ В КОНТЕКСТІ ЗАПРОВАДЖЕННЯ ІНСТИТУТУ ПРЕФЕКТІВ” В РАМКАХ ХІV ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ФЕСТИВАЛЮ НАУКИ

Після старту реформи децентралізації влади відбулось чимало змін які мали як позитивний так і негативний характер, однак чимало питань які стосуються розподілу компетенції органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади, розподілу та перерозподілу фінансових ресурсів та податкових надходжень, використання нового кола повноважень наданих органам місцевого самоврядування та розв’язання поточних проблем, як місцевого самоврядування так і державного управління ще потребують додаткового законодавчого закріплення та вимагають чіткого їх розмежування між гілками влади.

15 травня 2020 року на платформі  Zoom відбувся науковий семінар аспірантки кафедри публічного адміністрування та управління бізнесом  Калакун Н.Г. на тему : “Проблеми реформування органів виконавчої влади в контексті запровадження інституту префектів”. Через карантинні обмеження науковий захід в рамках ХІV Всеукраїнського Фестивалю науки  2020 відбувся дистанційно. Науково-професорський склад кафедри публічного адміністрування та управління бізнесом факультету управління фінансами та бізнесу Львівського національного університету імені Івана Франка, керівник Міжрегіонального управління Нацдержслужби у Львівській та Закарпатській областях Коваль Я.Б., представники Давидівської ОТГ та студенти спеціальності 281«Публічне управління та адміністрування» взяли участь в обговоренні проблемних питань реформування органів державної влади в контексті запровадження інституту перфектів, а також про використання зарубіжного досвіду Франції та Польщі у цьому питанні для України. Активно обговорювали питання щодо створення та функціонування об’єднаних територіальних громад  та про зміни в законодавстві, про створення інституту префектури.

У своїй доповіді аспірантка обґрунтовувала чітку деталізацію та відповідне розмежування компетенції між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади, що є основною ціллю, яку має забезпечити реформування державного управління. Адже закріплення за відповідною гілкою влади певного переліку повноважень що входить лише до її компетенції, унеможливить не тільки її вихід за рамки меж цих повноважень, але й закриє доступ інших органів влади втручатись у відповідну діяльність. Таке розмежування має чітко регламентувати не лише діяльність органів місцевого самоврядування, а й органів виконавчої влади.

Залучення слухачів спеціальності 281 «Публічне управління та адміністрування» до наукових заходів є важливою складовою навчання, і вони завжди легко відгукуються до співпраці. Адже в таких обговореннях та дискусіях вони мають можливість отримати інформацію і теоретиків, і практиків. В ході живої дискусії за участі всіх присутніх було запропоновано реальні шляхи вдосконалення й обробки матеріалів та подальшого проведення дисертаційного дослідження. Також було підкреслено в.о. зав. кафедри Комарницькою Г.О., що кінцевим результатом серії наукових семінарів для аспірантів є підвищення ефективності й якості їх дисертаційних досліджень, більш тісна інтеграція наукових доробків аспірантів в науково-дослідну роботу кафедри та університету в цілому.

Тож колектив кафедри публічного адміністрування та управління бізнесом факультету управління фінансами та бізнесу Львівського національного університету імені Івана Франка висловлює вдячність всім, хто взяв участь у роботі наукового семінару, бажає аспірантці Калакун Н.Г.  творчої наснаги у проведенні досліджень, та запрошує всіх бажаючих на наступні засідання семінару. Адже чим більше учасників, тим цікавіша дискусія.

#ЛНУім.І.Франка  #ФУФБ #КафедраПАтУБ  #Публічнеуправліннятаадміністрування