Науково-практичний воркшоп: “РЕФОРМУВАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ СИСТЕМИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ: ВИКЛИКИ ДЛЯ ПЕНСІЙНОЇ СИСТЕМИ (аналітична частина)”.

09.06.2020 | 15:05

 

  29 травня на факультеті управління фінансами та бізнесу Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся онлайн науково-практичний воркшоп: “РЕФОРМУВАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ СИСТЕМИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ: ВИКЛИКИ ДЛЯ ПЕНСІЙНОЇ СИСТЕМИ (аналітична частина)”. Організаторами заходу виступили: кафедра економіки та публічного управління та Західноукраїнський дослідницький центр з європейських студій (Центр досконалості імені Жана Моне). Партнером події виступило головне управління пенсійного фонду України у Львівській області.

Воркшоп було проведено за підтримки Європейської Комісії у рамках реалізації проекту 599469-EPP-1-2018-1-UA-EPJMO-СоЕ: Західноукраїнський дослідницький центр з європейських студій (Центр Досконалості імені Жана Моне що реалізовується факультетом міжнародних відносин спільно з факультетом управління фінансами та бізнесу (кафедрою економіки та публічного управління)

          

Основною метою воркшопу було проаналізувати та висвітлити актуальні виклики української системи соціального захисту в світлі реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС; виокремити ключові проблеми української системи соціального забезпечення, зокрема пенсійної системи.

Основними темами для обговорення бути такі:

  • нові виклики до публічного управління соціальною політикою європейських країн;
  • встановлення балансу між фінансовою стійкістю та адекватністю солідарної пенсійної системи України;
  • переваги та загрози накопичувальних пенсійних схем у Європі (обов’язкових та добровільних);
  • адаптація до досвіду ЄС щодо впровадження професійного та корпоративного пенсійного забезпечення (соціального страхування загалом).

Модераторами заходу були:

  • Оксана Головко-Гавришева, к.ю.н., доцент кафедри європейського права ЛНУ ім. Івана Франка, завідувач Центру досконалості імені Жана Моне «Західноукраїнський дослідницький центр з європейських студій», президент Української Асоціації Європейських Студій (Україна).
  • Василь Зеленко, к.е.н., доц. кафедри економіки та публічного управління ЛНУ ім. Івана Франка, старший науковий співробітник Західноукраїн-ського дослідницького центру з європейських студій (Центру Досконалості імені Жана Моне), науковий напрям – пенсійні реформи.

Основними спікерами були:

  • Андрій Стасишин, к.е.н., доцент, декан факультету управління фінансами та бізнесу;
  • Олександр Сафін, к.е.н., доцент, перший заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області
  • Галина Капленко, к.е.н., доцент, в.о. завідувача кафедри економіки та публічного управління ЛНУ імені Івана Франка, організатор та модератор ряду міжнародних науково-практичних заходів;
  • Руслана Іванкова, заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області, начальник управління обслуговування громадян.

      

 

В дискусії брали участь:

  • наукові співробітники Західноукраїнського дослідницького центру з європейських студій;
  • команда доповідачів від кафедри економіки та публічного управління;
  • студенти факультету управління фінансами та бізнесу.

Формат воркшопу носив дискусійно-практичний характер. У першій частині відбулось пленарне засідання з обговоренням вищезазначених проблем. У другій частині було заслухано та прокоментовано ряд студентських доповідей.

Пленарне засідання, яке проводилось за допомогою відеозв’язку, відкрив із вітальним словом декан факультету управління фінансами та бізнесу Андій Стасишин. Декан привітав учасників заходу та наголосив на актуальності тематики воркшопу, зважаючи на те, що тепер в рамках процесу європейської інтеграції Україна має особливі зобов’язання щодо проведення соціальних реформ, однією із яких виступає реформа системи пенсійного забезпечення. Доповідач наголосив, що соціальна політика є одним із основних векторів розвитку нашої держави, це прямо записано у Конституції, регламентовано Угодою про асоціацію з ЄС. Основною метою соціальної держави, насамперед, є підвищення рівня добробуту громадян, а без формування ефективної пенсійної системи цього зробити неможливо. Тому вкрай важливо і надалі здійснювати дослідження у цій площині, а їх результати обговорювати на подібних науково-практичних заходах.

Перший заступник начальника головного управління пенсійного фонду України у Львівській області Олександр Сафін розповів про основні тенденції розвитку української пенсійної системи, окреслив коло нагальних проблем, а також визначив здобутки останніх років. Доволі цікаво було послухати як здійснюються процеси електронного надання послуг органами Пенсійного фонду (для працедавців, найманих працівників та одержувачів пенсійних виплат). Доповідач поділився досвідом співпраці пенсійного фонду із зарубіжними країнами, зокрема і з Європейського Союзу.

В.о. завідувача кафедри економіки та публічного управління, Галина Капленко розповіла присутнім про особливості діяльності нового напрямку кафедри, що пов’язаний із публічним управлінням людськими ресурсами, а це невід’ємно зачіпає увесь спектр їх соціальних потреб та водночас потребує вирішення цілого спектру соціально-економічних проблем кожного окремо взятого працівника. Більш детальніше у своєму виступі доповідачка зупинилась на особливостях соціального розвитку та соціального забезпечення державних службовців в ЄС, розповідаючи про доволі цікаві практики роботи з персоналом у різних європейських країнах. У підсумку було окреслено перспективи роботи у цьому напрямку і в Україні.

Доцент кафедри економіки та публічного управління, учасник Центру досконалості Василь Зеленко здійснив коротку презентацію особливостей функціонування пенсійних систем у країнах-учасницях європейського союзу, проаналізував особливості наднаціонального регулювання сфери пенсійного забезпечення у ЄС; вказав на нову ініціативу Європейської Комісії щодо функціонування пан’європейської системи соціального страхування (зокрема і пенсійного), яка дозволяє особі перебувати та працювати по всій території ЄС та бути соціально-захищеною; вказав на перспективи України у цьому напрямку (в межах Угоди про асоціацію).

Оксана Головко-Гавришева, доцент кафедри європейського права ЛНУ ім. Івана Франка, завідувач Центру досконалості імені Жана Моне «Західноукраїнський дослідницький центр з європейських студій», президент Української Асоціації Європейських Студій розповіла про особливості правового регулювання співробітництва держав-членів ЄС у сфері пенсійного забезпечення, його сучасні виклики і тенденції. У підсумку було підкреслено, що сфера пенсійного забезпечення в основному і надалі залишається пріоритетом держав-членів, а відтак, це породжує багато відмінностей, та зумовлює необхідність посилення роботи щодо гармонізації законодавства у цій сфері.

Доцент кафедри економіки та публічного управління Оксана Пікулик зупинилась на аналізі проблем трудової міграції в Україні, коротко виокремивши її основні причини та наслідки. У доповіді було представлено особливості заробітчанства українців у ЄС, яке має двоякий характер: з одного боку Україні має значний відплив найбільш ефективної робочої сили, але з іншого – постійні валютні надходження, які дозволяють підтримувати платіжний баланс та курс національної валюти.

Роман Калитчак – доцент кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби, старший науковий співробітник Західноукраїнського дослідницького центру з європейських студій у своєму виступі зупинився на проблемі дослідження соціальної політики в контексті європейських студій..

Доцент кафедри економіки та публічного управління Андрій Пелехатий виступив із темою доповіді «Соціальна допомога як інструмент підтримки незахищених верств населення у громаді». Доповідач коротко розповів як на практиці в громадах Львівської області здійснюється процедура надання соціальних допомог населенню.

У другій половині дня студенти факультету управління фінансами та бізнесу здійснювали презентації власних наукових досліджень у сфері соціального захисту, зокрема виступили такі доповідачі:

Андрусік Сергій (УФО-21с) – «Адаптація до європейських стандартів публічного управління у соціальній сфері»;

Боднар Роксолана (УФФ-12) – «Порівняльний аналіз пенсійних систем країн ЄС»;

Боднарчук Уляна (УФП-21с) – «Аналіз сучасного стану системи пенсійного забезпечення в  Україні»;

Василина Уляна (УФО-11) – «Особливості пенсійної системи Польщі»;

Голич Марта (УФП-21с) – «Сталий розвиток і соціальна політика»;

Демчина Христина (УФЕ-21с) – «Накопичувальна пенсійна система: міжнародний досвід і світова практика»;

Корнєва Юлія (УФЕ-11с) – «Переваги накопичувальної пенсії»;

Корпан Андріана (УФП-21с) – «Соціальна політика Європейського Союзу: сучасні виклики та перспективи»;

Кравченко Богдана (УФФ-12 с) – «Пенсійне страхування: досвід Австрії»;

Курчак Христина (УФЕ-21с) – «Сучасні виклики глобалізації для соціальної політики»;

Лущ Марта (УФЕ-11) – «Досвід Німеччини, Данії, Швеції та Фінляндії щодо проведення пенсійних реформ»;

Маркевич Анна-Марія (УФП-21с) – «Світові моделі соціальної політики та можливості їхньої реалізації в Україні»;

Підручняк Катерина (УФФ-13)  – «Соціальний захист в Європейському Союзі»;

Прокопчук Софія (УФФ-12) – «Особливості пенсійної системи Швеці»;

Рабченюк Анастасія (УФП-21с) – «Напрями реформування пенсійного забезпечення в Україні»;

Хіта Владислав (УФФ-11) – «Система соціального захисту населення в Україні в умовах європейської інтеграції»;

Чепіль Юлія (УФФ-11) – «Досвід Німеччини щодо проведення пенсійних реформ»;

Чорна Руслана (УФФ-14) – «Пенсійне забезпечення Франції: досвід для України».

Наприкінці заходу кожен із учасників зробив невеликі коментарі у вигляді висновків та пропозицій, зокрема про те, що слід проводити більше аналітичної роботи у сфері соціальної політики, більше уваги приділяти цим проблемам у процесі викладання економічних дисциплін на факультеті. Студенти ж погодились із тезою про те, що формування власного пенсійного капіталу слід починати вже зараз.

На завершення, організатори заходу подякували присутнім за цікаві доповіді та жваву дискусію. Усі учасники будуть нагороджені сертифікатами, а за підсумками роботи воркшопу планується електронне видання матеріалів заходу.