Завершилась ІІ Літня школа «Ревіталізація міст – досвід ЄС для України» на факультеті управління фінансами та бізнесу

28.06.2022 | 21:32

27 червня 2022 року завершилась ІІ Літня школа «Ревіталізація міст – досвід ЄС для України», яка упродовж тижня відбувалася на факультеті управління фінансами та бізнесу. Захід реалізовували в рамках Модуля Жана Моне програми Еразмус+ за підтримки ЄС  (Urban Revitalization – the EU experience for Ukraine 620957-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-MODULE). Навчання в школі модерували доцентки кафедри фінансового менеджменту Ольга Сич та Віра Круглякова.

У вітальному слові декан факультету управління фінансами та бізнесу ЛНУ ім. Івана Франка Андрій Стасишин звернув увагу на зростання актуальності тематики Літньої школи, адже в умовах повномасштабної війни з росією відновлення потребуватимуть не лише постпромислові об’єкти та території, а й цілі міста та регіони України, що потерпають від воєнних дій.

Експерт напряму Жана Моне Національного Еразмус+ офісу в Україні Петро Крайнік у своєму зверненні підтримав зусилля Львівського університету у впровадженні європейських практик, а також підкреслив виняткову роль студентської молоді у створенні проєктів відновлення суверенної України.

Також у заходах взяла участь завідувачка кафедри фінансового менеджменту, професорка Наталія Ситник, яка наголосила на важливості фінансових аспектів здійснення програм ревіталізації та необхідності пошуку відповідних ресурсів з диверсифікованих джерел.

Учасниками школи стали понад пів сотні студентів різних спеціальностей Львівського національного університету імені Івана Франка та представники інших освітніх установ, зокрема, й викладачі та практики, які цікавляться політикою ЄС щодо оновлення міст та їхнього сталого розвитку.

Програма Літньої школи була насиченою: лекції та семінари, тренінги й воркшопи, зустрічі та розбір найкращих кейсів ревіталізації.

Cпікером Літньої школи, зокрема, був начальник Управління промисловості, підприємництва та інвестиційної політики Львівської обласної військової адміністрації Орест Гринів. Під час  свого виступу він зосередив увагу на таких актуальних питаннях як інвестиційна привабливість Львівської області, ключові напрямки співпраці з Європейським Союзом, стратегії формування та функціонування технопарків, а також релокації підприємств в умовах війни.

Зацікавлення в учасників школи викликала зустріч з керівником програми «Стратегія» в Інституті міста Андрієм Пундоромприсвячена обговоренню стратегії розвитку міста Львова – «Стратегії прориву».

Надзвичайно актуальною була лекція інституційної координаторки програми Еразмус+ у Львівському університеті, доцентки Оксани Краєвської  про відносини України та ЄС, що дозволила розставити глобальні пріоритети розвитку нашої держави, зокрема й у сфері ревіталізації.

Окрім того, учасники школи зустрілись з професоркою ЛНУ ім.  Івана Франка Оксаною Гнаткович, яка також є директоркою Громадської організації «Зелена економіка». Під час зустрічі йшлося про європейські практики ревіталізації міст з фокусом на креативну індустрію.

Слухачі ІІ Літньої школи познайомились із сутністю політики міського розвитку в ЄС, видами та методами ревіталізації міст, джерелами її фінансування. На практичних заняттях розглядали етапи розробки програми ревіталізації міста, оцінювали українські реалії та аналізували сучасні напрямки ревіталізації міст Європи. Щоденні зустрічі з експертами дозволили учасникам заглибитись в український досвід ревіталізаційних процесів, зокрема були опрацьовані кейси JamFactory та Kivsh.

На завершення учасники школи презентували власні проєкти ревіталізації об’єктів культурної спадщини, постпромислових територій та елементів екосистеми, демонструючи вдале засвоєння матеріалу та успішне його втілення в практичний результат. Якісну підготовку та впевнений захист проєктів відзначила завідувачка кафедри фінансового менеджменту, професорка Наталія Ситник, а учасники школи взяли участь в опитуванні про її результати, акцентувавши на фаховості проєктної команди та інноваційності матеріалу школи.

На думку декана факультету управління фінансами та бізнесу Андрія Стасишина, набуті протягом Літньої школи знання, підтверджені сертифікатом європейського зразка, дозволять поглибити обізнаність слухачів з європейським досвідом ревіталізації міст, заохотити до впровадження власних проєктів та формувати активну громадянську позицію молоді, яка після перемоги буде відновлювати Україну.