Майстер-клас із писанкарства «Лемківська писанка»

25.04.2019 | 09:22
19 квітня, напередодні одного з найбільших християнських свят — Великодня, на факультеті управління фінансами та бізнесу відбувся майстер-клас з писанкарства «Лемківська писанка».
Писанка – не лише красивий атрибут свята, це магічний символ наших пращурів. У сучасному світі писанка виконує святу місію – збереження, примноження та передачі наступним поколінням перлин української національної культури. Писанка є досить складним мистецтвом і оволодіти ним швидко вдається далеко не кожному, але серед розмаїття видів українського декоративно-ужиткового мистецтва писанкарство охоплює все більше і більше бажаючих опанувати ним.
Аби навчитися розписувати писанки, на майстер-клас було запрошено керівника гуртка-методиста Дитячої школи народних мистецтв Ольгу Пенцко, яка поділилася інформацією про історію, кольори, орнаменти, традиції розпису писанки у різних куточках України, зокрема й Лемківщини.
Зі слів п. Ольги «основний символ лемківської писанки – Сонце, адже це символ життя і світла. Важливий символ – Зірка – донька Сонця. Якщо в зірці парна кількість промінчиків, то вважалося, що це зоря – провісниця щастя. Також поширений Віночок, який свідчив про чистоту дівоцтва. Часто використовується символ дерева, ластівки – провісниці весни. Відносно колористики, то для лемківських писанок характерні червоний, вишневий, жовтий, оранжевий, зелений, синій та білий кольори».
По завершенні майстер-класу кожна учасниця тримала у своїх руках власне творіння – писанку-оберіг і щиро вірила, що вона принесе здоров’я, взаєморозуміння, кохання, щастя, благополуччя та все те, що було закодовано в орнаментах.
Пам’ятайте звичаї і традиції свого народу, даруйте людям доброту – створіть власну великодню писанку!